Autor: Lemmi Kann • 3. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KPMG: USA ja BRIC-riikide ettevõtlusoptimism suurim

Globaalsed ettevõtted on majanduse väljavaadete osas endiselt optimistlikud – seda kõige enam USAs ning BRIC-riikides (Brasiilia, Venemaa, India, Hiina), kuid murelikumad on Ühendkuningriigi ja Hispaania firmad, näitab KPMG Internationali uuring Global Business Outlook.

Tootmissektori üldine optimismiindeks ulatus 50 punktini (vahemikus +100 kuni -100) ning teenuste vallas 44 punktini. Ettevõtlusaktiivsuse, tulude, uute tellimuste ning kasumi vallas juunis läbiviidud uuringu tulemus ei erinenud oluliselt tänavu märtsis tehtud uuringu tulemusest.

Tulude vallas oli näha väljavaadete kahe-kolmepunktilist paranemist, kusjuures tootmisettevõtted olid optimistlikumad kui teenusepakkujad. Kuna varasem optimism püsib, on ettevõtted valmis jälle investeerima. Tööhõive väljavaated on paranemas ning teadus-arendustegevuse kulud vaikselt tõusuteel, mis annab lootust püsivamaks taastumiseks paljudel kesksetel turgudel.

Kõige huvitavamad muutused toimusid investeeringute vallas, kus indikaator on olnud seni 30 punkti võrra kehvem kui teistes valdkondades, kuid nüüd on vahe vähenenud. Kapitalikulude ning teadus-arendustegevuse kulude osas oli näha ka tootmisettevõtete optimismi tõusu ligikaudu 21 punktini. Tootmisettevõtete optimismiindeks tõusis ligi 21 ning teenuste vallas 19 punktini.

Brasiilia, USA ja Venemaa paistavad silma

USAs püsib kindlustunne tugevana, ulatudes tootmissektoris 69 punktini ning teenuste vallas 61ni. India on mitme indikaatori osas parandanud oma tulemust 15-20 punkti võrra, lähenedes Brasiiliale, mis paistab silma tootmissektori kõrgeima näitajaga (77 punkti) ning Venemaale, mis on teenustesektoris edetabelit juhtiva USAga peaaegu võrdne (60 punkti) . Hiina näitajad on vaatamata kuni 20-punktilisele langusele endiselt kõrged.

Kuid Ühendkuningriigi ja Hispaania teenustepõhistel majandustel on raskusi, et tulla toime vastavalt valitsuse kokkuhoiupoliitika ning riigivõla probleemidega. Kõige madalam on ettevõtete kindlustunne Kreekas, kus indikaator on langenud miinustesse ehk üle -40 punktini.

KPMG Baltics OÜ partner, tehingute nõustamise valdkonna juht Taivo Epner ütles, et üldiselt ei ole ettevõtete kindlusunne nelja kuuga oluliselt muutunud.

„Siiski on lähemalt vaadates näha uusi suundumusi. Arenevate turgude edulugu jätkub ning BRIC-riikide kindlustunne püsib – nii nagu varem on sealsed tulemused globaalsetest keskmisest paremad. Tundub, et sealsed valitsused loovad kindlustunnet süvendavaid tingimusi, juhtides majandust kasvurajale, kuid hoides samal ajal silma peal inflatsioonil. Lääneriikidest on kindlustunde kerget paranemist näha näiteks USAs, Saksamaal, Prantsusmaal ja Iirimaal. Väga julgustav on näha, et ettevõtted näivad olevat valmis investeerima,“ kommenteeris Epner uuringut.

Global Business Outlook Survey viib KPMG Internationali ülesandel maailma tootmis- ja teenustesektori ettevõtete seas läbi uuringufirma Markit, küsitledes 11 000 firmat. Küsitluses paluti ettevõtetel öelda, milliseks hindavad nad ettevõtte väljavaateid järgmise aasta jooksul; positiivse hinnangu andnute protsentuaalsest osakaalust lahutati teistsugusel arvamusel olnute protsent.

Uuringuks kogutakse andmeid kolm korda aastas, veebruaris, juunis ja oktoobris. Uuring viidi läbi tootmis- ja teenustesektori ettevõtetes USAs, Jaapanis, Saksamaal, Ühendkuningriigis, Prantsusmaal, Itaalias Hispaanias, Iirimaal, Brasiilias, Venemaal, Indias ja Hiinas. Lisaks küsitleti tootmissektori ettevõtteid Austrias, Hollandis, Kreekas, Tšehhi Vabariigis ja Poolas.

Loe uuringu inglise keelset versiooni SIIT

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700