Ansip: 2011 eelarvedefitsiit suureneb

Tänavu võib riigieelarve defitsiit tugeva maksulaekumise tõttu jääda väiksemaks kui 1,3%, kuid tuleval aastal olukord halveneb, ütles peaminister Andrus Ansip.

"Võib juhtuda, et sel aastal jääb defitsiit kõige väiksemaks Euroopa Liidus, kuid järgmisel aastal ei pruugi see nii olla. Ja see tuleb täiendavatest kulutustest, mitte sellest, et valitsus muutub fiskaalpoliitikas lõdvemaks," sõnas Ansip täna valitsuse pressikonverentsil. Millised need vältimatud täiendavad kulutused on, ta ei selgitanud.

Eelarvedefitsiit võib sel aastal kujuneda 1,3% suuruseks, kuid praegused maksulaekumised lubavad oodata veelgi paremat tulemust, selgitas peaminister.

Ansip tõdes, et tuleval aastal võib olla raskem riigieelarvet täita, kuid manitses mitte levitama Edgar Savisaare suust pärinevaid jutte pensionide vähendamisest ja väljamaksete hilinemisest. "Pensionid makstakse õigel ajal välja ja keegi neid vähendama ei kipu. Alles me lugesime, et sel aastal ei jätku raha pensionite väljamaksmiseks," täpsustas ta.

29. augusti seisuga olid maksulaekumised Ansipi kinnitusel väga head, eriti head olid aktsiisilaekumised, mis annab põhjust kõrgetest ootusteks. "Mahajäämust ei näe ma kusagilt ja trend on selgelt kasvav. Praegu on käes 68% aasta laekumistest, varasematel aastatel on samal ajal olnud 63, 64 ja 65%, mitte aga 67,9%, nagu see 29. augusti seisuga oli," ütles ta.

Eelarveläbirääkimised on peaministri ütlusel tulised nagu ikka. "Need tulevad nagunii tulised. Eelarve on kõige poliitilisem dokument üldse, mida valitsus ja riigikogu aasta jooksul vastu võtavad," ütles Ansip parteide vahele kogunevate pingete kohta. Ajakirjanikel soovitas ta eelarvevaidlused ära oodata ning vähem spekuleerida.

"No unistusi tuleb kärpida ja unistuste kärpimisega oleme me väga hästi hakkama saanud. Maksutõuse kavas ei ole. Tubakaaktsiis tõuseb 1. jaanuarist, kuid see 20%-line tõus oli juba varem otsustatud," rääkis Ansip. Ta lisas, et juba jõustunud seadusemuudatuse tõttu tõuseb tubakaaktsiis jaanuaris vaid 10%.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann, Anne Oja

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV

Keskmistele ja suurtele ettevõtetele mõeldud Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Valdkonna tööpakkumised

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

31. august 2018

Uudised

Tööriistad