Palju õnne! 15 aastat äriseadustikku ja äriregistrit

Täna täitus 15 aastat äriseadustiku ja äriregistri loomisest. 1. septembril 1995 jõustunud äriseadustik ja äriregister on justiitsminister Rein Langi sõnul reforminud märkimisväärselt Eesti majanduskeskkonda ning korrastanud ärimaastikku.

Justiitsminister Rein Lang rõhutas nii äriseadustiku kui ka äriregistri rolli euroopaliku ettevõtluskultuuri juurutamisel.

„Õnnitlen aastapäeva puhul nii äriseadustiku tegijaid-vedajaid kui ka äriregistri loojaid. Suuresti just tänu neile tuli Eesti majandus välja hundiseaduste ajastust ning hakkas toimima ausa turumajanduse reeglite järgi,“ ütles Lang.

Äriseadustikku asuti välja töötama 1993. aastal. Eelnõu valmistas ette töörühm, kuhu kuulusid Villu Kõve, Andres Vutt ja Priit Kama, ning seda redigeeris tsiviilseadustiku peakomisjon Paul Varuli juhtimisel.

Eelnõu menetlemist juhtisid justiitsminister Jüri Adams ja riigikogu õiguskomisjoni esimees Daimar Liiv. Nende eestvedamisel võetigi eelnõu 15. veebruaril 1995 seadusena vastu.

Lang rõhutas, et õiguskeskkond on üks tegureid, mis määrab riigi majanduse konkurentsivõime, ning seetõttu ei saa äriseadustiku ja äriregistri mõju meie majandusele kuidagi alahinnata.

„Hea meel on tõdeda, et õiguskindluse ja läbipaistvuse poolest on meie äriregister Euroopas esirinnas, ja selle arendamine jätkub,“ ütles minister. „Ettevõtjaportaal, elektroonilised kanded, äriregistri andmete vaba kättesaadavus internetis ning majandusaasta aruannete esitamine elektrooniliselt on vaid mõned näited.“

1995. aastal tähendas äriregister üksnes võimalust registreerida dokumentide vastuvõtmine, sisestada kande andmed ja trükkida need A3 formaadis registrikaardile.

Esimesed kanded tehti 14. septembril 1995, kui registrisse kanti aktsiaselts Amserv ja osaühing Eesti Raamat.

 

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

MAXIMA EESTI OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Fontes PMP OÜ

22. oktoober 2018

Uudised

Tööriistad