Autor: Lemmi Kann • 30. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: tööl motiveerib kohvipaus ning mugav tool

Kohvipausid ning mugavad töötingimused tõstavad tööindu - sellisele järeldusele jõuti ehnoloogiaettevõte HP ja Balti riikide juhtiva internetipõhise värbamisettevõttega CV-Online koostöös läbi viidud küsitluse käigus.

Küsitluse eesmärk oli uurida Eesti inimeste harjumusi tööl ning töökeskkonna mõju motivatsioonile.

Vastanutest 63 protsenti arvas, et tööle tulek ja sealt minek annavad hea panuse nende töö tõhususse. 59 protsenti pidas motiveerivaks hommikust kohvipausi ning pea samapalju - 62 protsenti arvas nii pärastlõunase kohvipausi kohta. 51 protsenti leiab, et kolleegidega koos lõunastamine tõstab tööindu ning 32 protsenti leiab sama mittekolleegidega lõunastamise kohta. Jõu- või spordisaali külastamist töö tõhususe huvides peab vajalikuks 55 protsenti, kuid 19 protsenti märkis, et nad ei tee kunagi trenni.

Vastajad leidsid, et üks alkoholidrink peale tööpäeva ei aita kuidagi töötegemisele kaasa. Ükskõik, kas koos kolleegidega või ilma – vaid kümnendik vastajatest pidas drinki peale tööd kuidagi innustavaks. Ligikaudu kolmandik märkis, et nad kindlasti ei võta ühtegi klaasi peale tööpäeva. Pooled vastasid, et nad ei suitseta tööpäeva jooksul, või siis üldse mitte, ning 28 protsenti pidas suitsupausi töö seisukohalt kasulikuks.

Hea vaade töökoha aknast ning kaupluste lähedus segab

Uuringus sooviti ka teada, kuidas mõjutab erinevate toodete-teenuste kättesaadavus töökohal tööindu. 17 protsenti arvas, et hea vaade töökoha aknast muudab nende töö vähem tõhusamaks ning kümnendik pidas tööd pärssivaks kaupluste lähedust töökohale. Mugav töölaud ja iste on töö tõhususe seisukohalt kõige tähtsam – nii arvas 92 protsenti vastajatest. Pea sama oluliseks peeti korralikult töötavat arvutit, head valgustust, toimivat kliimaseadet ning joogivee kättesaadavust - mis on ka mõistetav, kuna uuring toimus juulikuise kuumalaine ajal.

Kogu HP EMEA (Euroopa, Lähis-Ida ja Euroopa) regioonis viidi läbi uuringuid, kas, kuidas ja mil määral mõjutavad töökeskkonna tootlikkust igapäevased tegevused nagu näiteks hommikune kohvipaus, jalutuskäik tööle, jõusaali külastamine, sõbralik töökeskkond või üks õhtune drink pärast pikka tööpäeva.

Juulis toimunud küsitlusele vastas 188 CV-Online’i andmebaasis olevat inimest; vastanute keskmine vanus oli ligi 40 aastat. Vastanutes 73 protsenti olid naised. 51 protsenti oli ettevõtetest, kus kuni 50 töötajat ning 23 protsenti neist, kus 51-250 töötajat. Üle 1000 töötajaga organisatsioone esindas 9 protsenti vastanutest. Alluvaid oli 39 protsendil vastanutest.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700