Ministeerium: keskmine palk pööras tõusule

Keskmise palga kasv osutus 2010. aasta teises kvartalis mõnevõrra positiivsemaks kui rahandusministeerium viimases majandusprognoosis ootas.

Eelmisel aastal alanud ja viis kvartalit kestnud kiire palgalangus asendus 2010. aasta teises kvartalis tõusuga, statistikaameti andmetel kerkis keskmine brutokuupalk 2010. aasta teises kvartalis võrreldes mullu sama ajaga 1,2 protsenti 12 869 kroonini. Reaalpalk ehk palk, millest tarbijahindade muutus on maha arvatud, vähenes 1,9 protsenti ning keskmine brutotunnipalk kahanes 1,7 protsenti.

Palgakasvu mõjutas paranenud majandussituatsioon ning töötasude kasv eksportivates sektorites, tänu välisnõudluse suurenemisest tingitud tootmismahtude kasvule, selgitas rahandusministeerium oma kommentaaris.

Ministeeriumi hinnangul võib lähikvartalitel võib oodata keskmise palga suurenemise jätkumist. Palgakasvu toetab majandusaktiivsuse taastumine, mis avaldub ettevõtete paranenud tellimuste seisus ning samuti majandusharude optimistlikemas prognoosides.

Keskmine brutokuupalk kasvas kõige enam mäetööstuse (19,4 protsenti), põllu- ja metsamajanduse (12,6 protsenti) ning elektrienergia (10,2 protsenti) tegevusaladel. Nii mäetööstuse kui elektrienergia tegevusala kiire palgakasvu tingis suurenenud põlevkivi kaevandamine ja energiatoodete tootmine ning elektrienergia ekspordi kasv. Tegevusaladest vähenes keskmine brutokuupalk kõige enam kinnisvaras (17,5 protsenti), muudel teenindavatel tegevusaladel (12,4 protsenti) ning avalikus halduses (6,2 protsenti).

Rahandusministeerium tõi välja, et tööviljakuse reaalkasv ehk loodud lisandväärtus ühe töötaja kohta oli teises kvartalis kolmandat kvartalit järjest positiivne, ulatudes 9,2 protsendini. Tööturul väheneb majanduse tõusufaasis liigkiire kasvuga kaasnenud tasakaalustamatused ja palgasurved, tööviljakus kasvab keskmisest palgast kiiremini. Kiire tööviljakuse kasvu tõi kaasa efektiivsuse tõstmise vajadus. Paljud ettevõtted on kriisi ajal oma tegevust efektiivsemaks muutnud ning protsesse ümber korraldanud, kasutades vähem töötajaid. Samuti on ajutise lahendusena vähendatud töötundide arvu ning rakendatud osalist tööaega.
 

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

MAXIMA EESTI OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Fontes PMP OÜ

22. oktoober 2018

Uudised

Tööriistad