30. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loe tööandjate manifesti sisu

Lühikokkuvõte täna esitletud tööandjate manifestist 2011–15, kus tuuakse mõtteid ja ideid nii riigihalduse ja majanduspoliitika teemal, tööturu, maksunduse, hariduse ja sotsiaalkaitse valdkondades.

Tööturg:

* Tööhõive suurendamiseks tuleb soodustada mitmesuguste paindlike töövormide nagu osaajaga töö, kaugtöö, renditöö arengut.* Töötukassa peaks saama täieliku otsustusõiguse oma eelarve vastavaks käsutamiseks. Töötuskindlustusmakse määrad ei tohi tõusta.* Avaliku teenistuse reform, et era-ja valitsemissektori tööandjatel oleks võrdsed võimalused konkurentsitingimustes tööturul.* Eesti tööturg tuleb avada kolmandatest riikidest tulevale välistööjõule.* Kollektiivlepingute sõlmimist ei tohi mitte mingil juhul soodustada enne, kui tööandjale antakse võimalus vabaneda kollektiivlepingus sätestatud tingimustest peale lepingu kehtivusaja lõppu.* Seadustest tuleb kaotada toetusstreikide korraldamise võimalus.* Tuleb luua individuaalsete ja kollektiivsete töövaidluste menetlemise arbitraažikohus.

Maksundus:

* Maksusüsteem ei vaja ümberkorraldamist ega uusi maksuliike vaid maksukoormuse alandamist.* Välisinvesteeringute suurendamiseks on vaja dividendide madalamat maksustamist, kuna selleks sunnib kasvav maksukonkurents.* Tuleb alandada tööjõumaksude taset. Sotsiaalmaks muuta maksuks, mille tasub töötaja.* Ettevõtlustulu teenimine peab olema enam soositud kui palgatulu ning sellest tulenevalt ka madalamalt maksustatud.* Erisoodustusmaksust tuleb vabastada tööandja investeeringud töötajate täiskasvanukoolituse ja tervishoiukulude rahastamiseks.* Et kõrged aktsiisimaksud ei kahjustaks vaba konkurentsi, tuleb nende mõjude leevendamiseks oluliselt karmistada järelevalvet või alandada aktsiisimaksude määrasid.* Piirata kohalike omavalitsuste õigust kohalike maksude ja koormiste kehtestamisel.

Haridus:

* Haridussüsteem ei taga piisaval hulgal kõrge kvalifikatsiooniga erialaspetsialiste.* Lahutada põhikoolid gümnaasiumidest ja sulgeda konkurentsivõimetud gümnaasiumid. Kõrghariduses tuleb üle minna tasulisele õppekorraldusele.* Rahvusvahelistumine kõrghariduses ehk kolmandatest riikides tulevatele üliõpilastele tuleks kohaldada soodustingimustel õpet riigi kulul või hilisemat residentsust toetavaid meetmeid.

Sotsiaalkaitse:

* Ravikindlustuses tuleb lähtuda printsiibist, et riskid kindlustatakse nende kandjate poolt ehk ravikindlustust peaks maksma ka töötaja.* Adekvaatne pensionifondide finantseerimine ehk kehtivast sotsiaalmaksust peaks olema võimalik ilma maksumäära tõstmata finantseerida kasvavat vanaduspensionäride hulka.* Süsteemselt korrigeeritud sotsiaaltoetuste maksmine, et toetusi saaks vaid need, kes neid reaalselt vajavad.

Riigihaldus ja majanduspoliitika:

* Euro alates 1. jaanuar 2011* Eeskujulik eelarvepoliitika* Valitsussektori kulutase eurotsooni eurotsooni kolme kõige madalama hulgas.* Ulatuslik valitsussektori reform ehk tegevuskulude kokkuhoid* Majanduse konkurentsivõimet tõstvad investeeringud* Välisinvesteeringute kasv Eesti majanduses

Tööandjate Keskliit annab manifesti välja teist korda. Eelmine anti välja 2007. aastal ja seal olid toodud eesmärgid aastateks 2007–10. Manifesti väljatöötamisega alustati 2010. aasta aprillis.  

Autor: Lemmi Kann, Kadrin Karner

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700