Advokaadid: reklaamikeeld on Euroopa õigusruumis relikt

Advokaatide tegevuse absoluutne reklaamikeeld ei ole ettevõtlusvabaduse piiranguna tänases Euroopa õigusruumis enam enesestmõistetav, ütles täna Tallinnas toimunud esinduslikul rahvusvahelisel õigusalasel ümarlaualvandeadvokaat Rando Antsmäe. 

Antsmäe sõnul on advokaadi reklaamikeelu teema eriti oluline põhjusel, et õigusteenust võivad Eestis peale advokaatide osutada ka teised õigusturul tegutsevad ettevõtjad.

„Advokaatidele kehtivad praegu suures osas reklaamipiirangud, et mitte öelda absoluutne reklaamikeeld, kuid reklaamikeeldu ei ole kehtestatud mitteadvokaatidest õigusteenuse osutajatele. Seega on olemas vajadus ettevõtlusvabaduse piirangute vähendamise järele ning seetõttu on justiitsministeeriumis ette valmistatud seadusemuudatus asjakohane,“ rõhutas Antsmäe.

Justiitsministeeriumis ette valmistatud majandustegevuse seadustiku üldosa seaduse eelnõu järgi saavad advokaadid, õiguse oma tegevuse reklaamimiseks. Advokaadil oleks lubatud oma tegevust reklaamida tingimusel, et reklaam sisaldab üldist teavet kutsetegevuse vormi ja sisu kohta või siis reklaami eesmärk ei ole saavutada lepingu sõlmimist üksikjuhtumi korral. Eelnõu seletuskirjas seisab, et vastavalt Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiivile Euroopa Ühenduse teenuste kohta siseturul ei ole advokaatide ja patendivolinike reklaami täielik keelamine lubatav, mistõttu tuleb reklaamiseaduse vastav säte kehtetuks tunnistada.

Advokaaditeenuse reklaamist Slovakkia näitel rääkis sealse advokatuuri juhatuse liige, vandeadvokaat Juraj Veverka.

 Taust

Ümarlaud "Advokaaditegevuse liberaliseerimine ja regulatsioon: 20 aastat raudse eesriide langemisest" toimus Saksa Advokatuuri, Eesti Advokatuuri ning Saksa Rahvusvahelise Õigusalase Koostöö Sihtasutuse (IRZ-Stiftung) koostöös. Ümarlaua avasid Eesti Advokatuuri esimees Toomas Vaher ning Saksa Advokatuuri (Bundesrechtsanwaltskammer) president vandeadvokaat Axel C. Filges, kes hiljem esines ka ettekandega.
Lisaks pidasid ettekanded Saksa parlamendiliige Michael Grosse-Brömer ning Eesti Justiitsministeeriumi asekantsler Marko Aavik.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Merit Aktiva

Merit Aktiva on lihtne ja mugav pilvepõhine raamatupidamisprogramm, mis sobib nii proffidele kui algajatele. Uued kaasaegsed võimalused ja paljude tegevuste automatiseerimine hoiavad kokku aega ning teevad töö lihtsaks.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad