Eelnõu: prokuratuur sõltumatumaks

Justiitsministeerium saatis täna kooskõlastusringile prokuratuuriseaduse muutmise eelnõu, mille eesmärgiks on tagada täiendavalt prokuratuuri sõltumatust.

Justiitsministeeriumi kriminaalpoliitika osakonna nõuniku Tanel Kalmeti sõnul on prokuratuur organisatsiooniliselt küll täidesaatva võimu osa, kuid prokuröri saab funktsioonide ja sõltumatuse eelduse poolest võrrelda kohtunikuga.

„Ka prokurör peab oma töös lähtuma vaid seadusest ning olema oma töös erapooletu ja sõltumatu,“ ütles Kalmet.

Kalmet selgitas, et prokuratuur on ka kehtiva seaduse kohaselt täidesaatva võimu asutus, mis on oma põhiülesannete täitmisel täidesaatvast võimust sõltumatu ega tohi alluda ebakohastele juhistele, mis pärinevad teistelt riigiorganitelt, ühiskondlikelt huvigruppidelt või mujalt.

„Paraku on seoses teatud protsessidega levitatud arvamust prokuratuuri kallutatusest ning seadusemuudatusega soovitakse võtta sellistelt juttudel viimnegi alus," rõhutas Kalmet

Eelnõu eesmärk on rõhutada prokuratuuri kui täidesaatva võimu eraldi asutuse sõltumatust, öeldes sõnaselgelt, et prokuratuuri alluvus justiitsministeeriumile on üksnes halduslikku laadi ja seega puudub valitsusel õigus sekkuda prokuratuuri põhitegevusse. 

Kuna sõltumatus eeldab vastavalt aruandekohustust ning vastutust, siis täpsustatakse eelnõuga ka prokuratuuri aruandluse korda ning distsiplinaarvastutuse sätteid.

„Eelnõu kohaselt esitab riigi peaprokurör edaspidi kord aastas aruande Riigikogu põhiseaduskomisjonile ning võib pöörduda sama komisjoni poole ka igal muul ajal juhul, kui tal on tekkinud mingeid teravaid probleeme,“ ütles Kalmet.

Lisaks korrastatakse eelnõuga prokuröri distsiplinaarvastutuse sätteid, kus muuhulgas pikendatakse distsiplinaarsüüteo aegumistähtaega praeguselt ühelt aastalt kolme aastani. Samuti täpsustatakse prokuröri abi pädevust ja ametisaladuse hoidmise kohustust.

Samuti korrastatakse eelnõuga prokuröride palga- ja tööajakorraldust. Palgakorralduse osas viiakse seadus kooskõlla kõrgemate riigiteenistujate palgakorralduses ette nähtud palgamääradega. Samuti muudetakse paindlikumaks palga diferentseerimist võimaldavad sätted seoses töötamisega mingis konkreetses piirkonnas.

Eelnõu ja seletuskirjaga saab tutvuda SIIN.

 

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad