Autor: Lemmi Kann • 17. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaupmeestel tuleb aastavahetuseks eurosid varuda

Sujuvaks üleminekuks kroonilt eurole peavad kõik kauplused ja teenindusettevõtted olema 2011. aasta jaanuari esimesteks päevadeks varustatud piisava koguse euro sularahaga, et tagada vahetusraha olemasolu, soovitab SEB pank. 

SEB peab vajalikuks juba augustis kõigi oma jaekaubandusega tegelevate klientide poole palvega hinnata oma euro sularaha vajadust paralleelkäibe perioodiks ehk 1.-14. jaanuarini 2011 ning esitada oma tellimused pangale septembrikuu jooksul.

„Kõige enam tuleb euroks ettevalmistusi teha kaupmeestel ning seda kolmes valdkonnas. Esiteks kauba- ja teenusehindade paralleelne näitamine, millega on juba algust tehtud. Teiseks kassa- ja kaardimaksesüsteemide eurovalmiks seadmine, kus ettevalmistused on alanud ning kolmandaks euro vahetusraha tellimine, mis algab septembris,“ võttis kaupmeeste ettevalmistused kokku SEB ettevõtete panganduse valdkonna juht Allan Parik.

Sularaha tellimuse esitamise järgselt võtab pank klientidega ühendust ning sõlmib vajalikud kokkulepped ning alates novembrist on pangast juba võimalik välja võtta ettetellitud vahetusraha.

„Eeldame, et paljud kliendid võtavad tellitud vahetusraha välja aasta viimastel päevadel ning oleme valmis töötama antud perioodil täiendatud koosseisudega. Kliendid, kes ei taha jätta €-päeva ettevalmistusi viimasele hetkele, saavad vahetusraha välja võtta mugavalt juba varem,“ lisas Parik.

Münte saab tellida spetsiaalsete komplektidena. Kaupmees saab valida kas 111 või 198 euro väärtuses komplekti ning vajadusel tellida nii mitu komplekti, kui ta vajab. Arvestada tuleb, et vastavalt eelnevate eurole üleläinud riikide kogemusele võib uue aasta esimestel päevadel olla sularaha kasutamine kuni neli korda suurem tavapärasest. Seetõttu on kaupmehed ise hinnanud sobivaks koguseks umbes 3000 krooni ehk ligi 190 eurot ühe kassa kohta.

Vahetusraha vajadus tuleks planeerida kogu kahenädalase paralleelkäibe perioodiks. Ettetellitud eurod komplekteeritakse spetsiaalselt kliendi tarbeks ning antud pakendi tohib avada alles pärast 1. jaanuari keskööd.

Sularaha tellimine toimub SEB alates 6. septembrist internetipanga vahendusel, kuhu on kõikidele kaubandus- ja teenindusettevõtetele seatud üles spetsiaalsed vormid. Taotlusel tuleks märkida millises vääringus sularahapakette ja milliseid kupüüre eelistatakse. Samuti millistest kontoritest soovitakse kaaseeljaotuse raha kätte saada.

Lisainfot kaaseeljaotuse kohta saab kaupmees internetipangast või oma kliendihaldurilt.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700