Varrak: väikeettevõtjad võivad euro-ettevalmistustega hätta jääda

Eile toimunud rahandusministeeriumis eurole ülemineku asjatundjate komisjoni koosolekul tõdes komisjoni esimees Tea Varrak, et kui eurole ülemineku ettevalmistused edenevad riigiasutustes plaanipäraselt, võivad väikeettevõtjad ajahätta jääda. 

„Pärast ECOFINi lõplikku otsust 13. juulil peaks ka viimased umbusklikud olema veendud, et euro tuleb ja õige kursiga. Nüüd ei tohi enam kellelgi olla vabandusi ettevalmistustega viivitamiseks,“ rääkis Varrak.

„Riigiasutuste ettevalmistuste edenemisega võib rahul olla. Ka sotsiaalministeerium, siseministeerium ja PRIA kinnitasid komisjonile, et nende IT-süsteemide arendused saavad valmis hiljemalt 1. novembriks 2010 nagu lubatud,“ ütles Varrak. „Mõnevõrra ebakindlam on olukord väikeettevõtjatega, sest paljud neist on oma ettevalmistused jätnud teise poolaastasse ja võivad seetõttu ajahätta jääda,“ lisas ta.

Ühe olulise teemana peatus asjatundjate komisjon hindade kahes vääringus avaldamisel, mis muutus kohustuslikuks 1. juulist 2010.

„Kahjuks peab tõdema, et kõik kauplejad ei ole riigipoolseid juhiseid suutnud täpselt järgida ning Tarbijakaitseameti kontrollimiste käigus on ilmnenud mitmeid erinevaid rikkumisi, muu hulgas on hindade esitamisel kasutatud vale vahetuskurssi,“ ütles Varrak.

Tarbijakaitseamet on lubanud rikkumistesse edaspidi veelgi rangemalt suhtuda ning vajadusel pahatahtlikke rikkujaid ka trahvida. „Hindade kahes vääringus näitamise eesmärk on anda inimestele aega ja võimalust end euroga harjutada, on äärmiselt kahetsusväärne kui mõned kaupmehed omakasu eesmärgil inimestes selguse asemel hoopis segadust tekitavad,“ rõhutas Varrak ning avaldas lootust, et olukord selles osas paraneb.

Hindade õigele paralleelesitamisele ning hinnatõusu ärahoidmisele keskendub ka augusti lõpus algav ausa hinnastamise leppe kampaania. Kokkuleppega liitunud ettevõtjad võtavad endale kohustuse hoiduda hinnatõusust, millel puudub majanduslik põhjendus, hoides seeläbi ära inflatsiooni kiirenemise ning aidates kaasa tarbijate kindlustunde kasvule.

Augusti kolmandal nädalal antakse avalöök euronäituste sarjale. Esimene näitus avatakse 18. augustil Narvas Astri keskuses. Külastajaid abistavad nii eesti- kui venekeelsed giidid, kohapeal toimuvad euroteemalised seminarid ning ümberkaudsetes koolides korraldatakse euroteemaline võistlusmäng.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Valdkonna tööpakkumised

BALTIC CONNEXIONS OÜ otsib OSTUASSISTENT-RAAMATUPIDAJAT

Baltic Connexions OÜ

28. september 2018

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

RAMIRENT otsib oma AR osakonda SOOME GRUPI JUHTI

Ramirent Shared Services AS

02. oktoober 2018

Uudised

Tööriistad