11. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Säälik: tarbimise kasvu võib oodata alles aasta lõpus

Tarbimise kasvu võib oodata alles aasta lõpus, ütles rahandusministeeriumi makromajanduspoliitika osakonna juhataja Andrus Säälik.

Järgneb Andrus Sääliku kommentaar:

Statistikaameti esialgseil andmeil kasvas Eesti SKP tänavu teises kvartalis eelmise aasta sama ajaga võrreldes 3,5 protsenti. Esimese kvartaliga võrreldes oli kasv kaks protsenti.

Eesti majanduse kiire taastumine on toimunud tugevnenud välisnõudluse toel, ekspordimahud näitavad jõulist kasvu, millega koos on kosunud ka tööstusettevõtete tootmine ekspordiks. Kaubanduspartnerite väliskaubandusmahud on kiirelt taastunud, samuti on majanduse langusfaasis läbiviidud kulude kärped tugevdanud ettevõtete konkurentsipositsiooni ning võimaldanud ekspordisektoril suurendada märgatavalt toodangut välisturgudele.

Sisenõudluse osas võib täheldada tarbimisjulguse mõningast taastumist endiselt kahanevate sissetulekute taustal, kuid tarbimise kasvu võib oodata alles aasta lõpus. Investeeringud peaksid ettevõtete ja avaliku sektori toel  pärast esimese kvartalis jätkunud sügavat langust hakkama taas kosuma. Elanike nõudlus uue kinnisvara järele aga taastub finantseerimispiirangute tõttu ilmselt aeglaselt.

Rahandusministeeriumi ootustest positiivsem areng võib olla seotud nende sektoritega, mille arengut on raske kiirstatistika alusel hinnata, näiteks hulgikaubandus, laomajandus ja autotransport, mille lisandväärtuse kasvule pöördumine on seotud tootmise taastumise ning kaubanduse ja ehitustegevuse elavnemisega seotud tooraine ja kaupade varude suurenemisega. Finantsvahenduse majandustulemused on majanduslanguse ajal olnud head, laenukahjumid on jäänud oodatust väiksemaks ning põhitegevusest teenitakse korralikku kasumit.

Majandusaktiivsuse suurenemist on oodata ka kolmandas kvartalis. Ekspordi ja tööstussektori kasv püsib kiire, kuid sisenõudlus peaks ka kosuma hakkama ning andma majanduskasvule positiivse panuse. Oma osa majanduskasvu taastumisele annab ka euro kasutuselevõtmise otsusest tulenev positiivne mõju, mis hoogustab väliskaubandust ning annab juurde tarbimis- ja investeerimiskindlust.

Statistikaameti avaldatud teise kvartali majanduskasv põhineb uuel korrigeeritud aegreal, mis täies mahus avaldatakse koos SKP detailse jaotusega 8. septembril. Rahandusministeerium avaldab oma suvise majandusprognoosi augusti lõpus.

Autor: Indrek Kald, Lemmi Kann

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700