Autor: Lemmi Kann • 9. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: eurot toetab vaid pool Eesti elanikonnast

Pool aastat enne euro kasutuselevõttu on Eesti elanike informeeritus ülemineku toimumisest hea, kuid eurole üleminekut toetab vaid 52% küsitletutest, näitab värske arvamusuuring.

Juulis läbiviidud küsitluse kohaselt on üleminekuga seotud praktilisi küsimusi teadvustanud ja tunneb põhifakte viiest küsitletust neli. Oma informeeritust eurole üleminekust hindab heaks või piisavaks 89% elanikest. Lisainfo soovi ja vajadust nimetas vaid neljandik, tutvustas rahandusministeerium uuringu tulemusi.

Täpse või sellele väga lähedase ülemineku kursi nimetas 85% valimist. 79% küsitletuist teab, et ühe aasta jooksul tuleb kõikide kaupade ja teenuste hindu näidata kõrvuti eurodes ja kroonides. 82-87% teab, et kroone saab vahetada eurodeks piiramatus koguses, et üks kuu enne ja 6 kuud pärast üleminekut ei võta pangad rahavahetuse eest teenustasu ja et sularahakroone saab kasutada veel kaks nädalat peale üleminekupäeva. Vähem (46%) teati fakti, et Eesti Pank vahetab kroone eurodeks piiramata tähtajaga. 

Informeeritus on ligilähedane kõigis elanikerühmades. Keskmisest veidi vähem informeeritud on kogu teemast vaid madala haridustasemega, venekeelne ning noorim ja vanim elanikerühm, kuid üheski neist pole madalam informeeritus kriitiline.

Toetus euro kasutuselevõtule on mõõdukalt positiivne. Eurole üleminekut toetab 52% küsitletutest. Keskmisest kõrgem on toetus eestlaste, kõrgharidusega ja suurema sissetulekuga elanike seas. 

Toetus euro kasutuselevõtule seondub eeskätt reisimise, välismaal rahaasjade ajamise lihtsustumisega ning otsese või kaudse kasuga Eesti majandusele.

Vastuseis euro kasutuselevõtuks seondub peamiselt hindade ja elukalliduse tõusu kartuse ning krooni kui identiteedi sümboli kadumisega.

Uuringufirma Faktum&Ariko viis küsitluse läbi 15.-23. juulil. Telefoni teel küsitleti 500 inimest vanuses 15-74 aastat. Uuringu tellisid koostöös Riigikantselei ja Rahandusministeerium.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700