Autor: Lemmi Kann • 6. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ametiühingud: töövaidlusi aitab vähendada tööandjate seaduskuulekus

Töövaidluste läbivaatamise tähtaja pikendamise asemel peab riik muutma töölepingu seadust nii, et töövaidlusi tekiks vähem, väljendas oma seisukohta Eesti Ametiühingute Keskliit.

Ametiühingute Keskliidu esimehe Harri Taliga sõnul toetavad seda eesmärki oluliselt suuremad trahvid ja hüvitised töölepingu seaduse rikkumise eest.

“Kui täna püüavad ettevõtjad kasutada töölepingu seaduse nõrkusi oma riskide maandamiseks, siis tulevikus peab sellest kujunema tõsine rikkumine, mille karmid karistused sunniksid sellisest käitumisest hoiduma,” leiab Taliga. „Tööandjate seaduskuulekuse tõstmiseks peab riik oluliselt suurendama trahve tööõiguse rikkumise eest ning hüppeliselt peavad kasvama ka töölepingu ebaseadusliku lõpetamise hüvitised,” lisas ta.

Taliga sõnul rõhutas ka OECD tööturu ja sotsiaalpoliitika raport asjaolu, et tööseaduste rikkumine on Eestis tööandjale põhjendamatult odav, jäädes kordades alla isegi teistele Ida-Euroopa riikidele.

“Kui Eestis on maksimaalne karistus töölepingu seaduse rikkumise eest 20 000 krooni ehk vaid 13% keskmisest aastapalgast, siis teistes OECD riikides on trahvid üks kuni üheksa keskmist aastapalka – see tähendab kuni 70 korda kõrgemad kui Eestis,” selgitab ametiühingujuht.

Ametiühingute Keskliidu hinnangul halvendaks töövaidluste läbivaatamise tähtaja pikendamine veelgi nende olukorda, kelle tööalaseid õigusi on rikutud, suurendades märkimisväärselt väljateenitud tasu või hüvitisi ootavate inimeste vaesusriski.

“Riiklik poliitika ei tohi selliseid arenguid toetada ning ametiühingud on kindlalt vaidluste läbivaatamise tähtaja pikendamise vastu,” kinnitab Taliga.

Rahvusvahelise Tööorganistasiooni ILO nõuet tagada töövaidluste kiire lahendamine rõhutas EAKL ka 2008.a. veebruaris, kui Tööinspektsiooni reformimise käigus vähendati töövaidluskomisjonide arvu. 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700