Autor: Lemmi Kann • 4. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FIEd saavad suuremad  sotsiaalsed tagatised

Täna jõustus esimene ELi õigusakt, millega antakse füüsilisest isikust ettevõtjaile ja nende elukaaslastele õigus saada vähemalt 14 nädalat tasustatud rasedus- ja sünnituspuhkust.

Asjaolu, et sotsiaalsed tagatised antakse ka füüsilisest isikust ettevõtjaid abistavatele abikaasadele ja elukaaslastele, on seni kehtinud sätetega võrreldes suur samm edasi.

ELi õigusküsimuste, põhiõiguste ja kodakondsuse volinik ning Euroopa Komisjoni asepresident Viviane Reding ütles, et uue direktiivi jõustumine on Euroopale suur samm edasi.

„Sellega parandatakse füüsilisest isikust nais- ja meesettevõtjate ning nende elukaaslaste sotsiaalseid tagatisi ning võrdsustatakse nende majanduslikud ja sotsiaalsed õigused. Uue Euroopa õigusaktiga tagatakse, et meestel ja naistel on tööelus ka tegelikult võrdsed õigused, julgustatakse naisi hakkama ettevõtjaks ning parandatakse füüsilisest isikust naisettevõtjate sotsiaalseid tagatisi. Ma kutsun liikmesriike üles direktiivi viivitamatult ellu viima, et kiiresti parandada meie kodanike elu“, ütles volinik.

Euroopa Parlament kiitis direktiivi heaks käesoleva aasta 18. mail ja ELi liikmesriigid 7. juunil. Direktiiviga parandatakse märkimisväärselt füüsilisest isikust naisettevõtjate ning füüsilisest isikust ettevõtjaid abistavate abikaasade ja elukaaslaste tagatisi, eriti raseduse ja sünnituse korral. Nüüd on neil soovi korral õigus saada vähemalt 14 nädalat tasulist rasedus- ja sünnituspuhkust. Tegemist on esimese ELi õigusaktiga, millega antakse füüsilisest isikust ettevõtjaile õigus saada rasedus- ja sünnitustoetust.

Direktiivi eesmärk on soodustada ka ettevõtlust, eelkõige naiste ettevõtlust, et suurendada nende osatähtsust ettevõtjate seas. Praegu on vaid 30% Euroopa ettevõtjaist naised.

Asjaolu, et sotsiaalsed tagatised antakse ka füüsilisest isikust ettevõtjaid abistavatele abikaasadele ja elukaaslastele (kui liikmesriigis on nende seisund õigusaktiga reguleeritud), on 1986. aasta direktiiviga võrreldes suur samm edasi. Neil on nüüd samasugune õigus sotsiaalkindlustusele (näiteks pensionile) kui ametlikult registreeritud füüsilisest isikust ettevõtjail, eeldusel et liikmesriigi füüsilisest isikust ettevõtjail on selline õigus. See parandab sotsiaalset turvalisust ja väldib naiste sattumist vaesusesse.

ELi liikmesriikidel on direktiivi ülevõtmiseks aega kaks aastat. Vaid eriliste raskuste ilmnemisel võidakse abistavaid abikaasasid käsitlevate sätete rakendamise tähtaega pikendada veel kahe aasta võrra.

Tasub teada

Füüsilisest isikust ettevõtjad on Euroopas oluline tööhõive vorm, kuigi nad on 16% osatähtsusega teiste töötajatega võrreldes vähemuses.

Abikaasa või elukaaslane aitab tööd teha umbes 11% Euroopa füüsilisest isikust ettevõtjatest. Töötamine väikeses pereettevõttes, nagu talumajapidamine või arstipraksis, ei ole sageli ametlik. Abistavad abikaasad on tavaliselt oma füüsilisest isikust ettevõtjana töötava abikaasa täielikul ülalpidamisel ja võivad pankroti, lahutuse või abikaasa surma puhul sattuda vaesusesse.

Alles hiljuti suurendati ELi direktiiviga töötajate õigust rasedus- ja sünnituspuhkusele  ning praegu on Euroopa Parlamendis esimesel lugemisel komisjoni ettepanek muuta rasedus- ja sünnituspuhkust käsitlevat direktiivi

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700