Autor: Lemmi Kann • 3. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA: poolaastaga 118 miljonit tasumata maksukrooni

Maksu- ja Tolliameti uurimisosakond sai maksukuritegude eeluurimisel jälile 118,3 miljonile riigile tasumata maksukroonile.

Kohtueelne uurimine viidi lõpule 222 kriminaalasjas, millest 160 juhtumit oli seotud salakaubaveo ja aktsiisikaupade ebaseadusliku käitlemisega, 42 narkokuriteoga ning 14 maksukuriteoga. Maksukuritegude eeluurimisel tuvastati 118,3 miljoni krooni ulatuses riigile tasumata makse.

Uurimisosakonna menetletud 222 kriminaalasjas tõendati 302 isiku seotus kuriteoga ja maksude tasumise tagamiseks või kuritegelikul teel saadud tulu konfiskeerimiseks on arestitud isikute vara 18,7 miljoni krooni väärtuses.

Kõige rohkem on kasvanud  salakaubaveo ja aktsiisikaupade ebaseadusliku käitlemise juhtumite arv. Põhjuseks on eelmise aasta 1. juulist kehtima hakanud kolmandatest riikidest toodava maksuvaba tubaka koguse langetamine 40 sigaretini, mistõttu  on kasvanud sigarettide üle riigi piiri toimetamisega seotud korduvväärteo juhtumid, mis kehtiva seadusandluse järgi on kriminaalkuriteod.

“Ameti kriminaalmenetluse tähelepanu keskmes on grupiviisiliselt toime pandud suure kahjuga pettused ja ühiskonna kaitsega seotud kuriteod. Nii pidasime I poolaastal kinni mitu isikute gruppi, kes olid seotud näiteks 5,4 miljoni sigareti ebaseadusliku käitlemisega, 39 kg amfetamiini ja 15,3 kg hašiši salakaubaveoga, 17 miljoni kroonise kahjuga kütusepettuse skeemiga, 3 miljonilise kahjuga vanametalli kokkuostu pettuse skeemiga ning kaluritelt kokku ostetud suures koguses kala realiseerimisega pettuse abil," rääkis uurimisosakonna juhataja Rene Kanniste

Lisaks maksu- ja tollieeskirjade rikkumiste juhtumitele tõendati I poolaastal prokuratuuri saadetud kriminaalasjades veel kuritegeliku ühenduse ja rahapesu juhtumid. Kolmes kriminaalasjas tuvastati, et riigile oli jäetud tasumata rohkem kui 20 miljonit krooni.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700