Autor: Rivo Sarapik • 27. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juriidiline isik võib hakata saama mittevaralise kahju hüvitust

Eelnõu kohaselt muutub riigi poolt tehtud kahju maksmine sõltuvaks inimese teenistusest. Samuti võib kaduda juriidiliste isikute mittevaralise kahju hüvitamise piirang.

Justiitsministeerium saatis täna kooskõlastusringile seaduseelnõu. Justiitsministeeriumi avaliku õiguse talituse juhataja Illimar Pärnamägi sõnul ei ole tänane õigusemõistmise käigus õiguspäraselt tekitatud kahju hüvitamise süsteem eesmärgipärane, kuna ei arvesta kahju kannataja reaalse sissetulekuga.

„Näiteks juhul kui isik on eeluuritavana vanglas viibinud ja hiljem õigeks mõistetud, makstakse talle saamata jäänud tulu eest hüvitist 1015 krooni päeva kohta, olenemata sellest, kas isikul tegelikult mingit tulu saamata jäi või mitte,“ selgitas Pärnamägi.

Eelnõu järgi hüvitatakse isikule, aga 145 krooni mittevaralist kahju ning tõendatud saamata jäänud tulu. „Näiteks keskmist palka teeniv inimene saab sel juhul hüvitist 545 krooni päeva kohta. Samas, kui isikul üldse sissetulekud puuduvad, siis ei saa ta standardina suuremat hüvitist kui 145 krooni. Võrdluseks – Saksamaal on vastav summa 11 eurot,“ täpsustas Pärnamägi.

Eelnõu näeb lisaks uuendusena ette, et kahju hüvitamist saab nõuda ka juhul kui menetluse käigus on alusetult kohaldatud mõnda muud piirangut. „Kui seni sai hüvitist nõuda vaid alusetu vabaduse võtmise puhul, siis muudatuse kohaselt saab isik nõuda hüvitist, ka näiteks siis kui talle on tekitatud kahju seoses ametikohalt kõrvaldamisega või vara arestimisega,“ ütles Pärnamägi. 

Ühtlasi loobutakse eelnõuga juriidiliste isikute mittevaralise kahju hüvitamise piirangust. „Eelnõu kohaselt on nii füüsilisel kui ka juriidilisel isikul võrdne õigus nõuda avaliku võimu kandja poolt tekitatud mittevaralise kahju hüvitamist,“ sõnas Pärnamägi.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700