Autor: Rivo Sarapik • 27. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Komisjon: hinnakontroll Eestis paremaks

Euroopa Komisjoni hinnangu tuleb Eestis eurole üleminekul parandada ka kontrolli, et ühisraha kasutuselevõtt ei tooks kaasa põhjendamatut hinnatõusu. Samuti tuleb soodustada ausa hinnakujundusega liitumist.

Komisjon võttis täna vastu kümnenda korralise aruande euroala laienemise praktiliste ettevalmistuste kohta. See keskendub Eestile, kes täidab nõukogu 13. juuli otsuse kohaselt euroalaga ühinemiseks vajalikud kriteeriumid ja võtab ühisraha kasutusele järgmise aasta jaanuarist.

"Euroalaga ühinemise eelduseks on asutamislepingus sätestatud tingimuste täitmine ning tõhusad ja õigeaegsed praktilised ettevalmistused, et tagada sujuv üleminek ja üldsuse kiire heakskiit uuele vääringule. Enne järgmise aasta esimest jaanuari peaks Eesti tagama, et kodanikud ja ettevõtted on täielikult valmis euro kasutuselvõtuks ning et jaemüügi sektor järgib ja rakendab ausa hinnakujunduse kohustusi," ütles majandus-ja rahandusküsimuste volinik Olli Rehn.

Eestile soovitas komisjon:

- tugevdada ülemineku ettevalmistuste koordineeritust, et kõik sektorid oleksid valmis ja ettevalmistused koostöös.

- rõhutada jaemüüjatele antud soovitust, et üheaegse ringluse perioodil antaks ostjatele vahetusraha tagasi ainult eurodes. See kiirendab krooni sularaha ringlusest väljumist ja hoiab kokku üheaegse ringluse perioodil tekkivaid kulusid.

- vältida üleminekuperioodil sularahaautomaatide täitmist 50€ pangatähtedega, et jaemüüjail ei saaks vahetusraha varud otsa.

- julgustada ettevõtteid liituma õiglase hinnakujunduse algatusega, millega lubatakse austada eurole ülemineku reegleid ja mitte kuritarvitada üleminekuaega enda huvides.

- teha kohalike omavalitsuste poolset korrapärast järelevalvet ettevalmistuste üle ja julgustada ettevõtteid kiiresti ettevalmistustega algust tegema.

- Valmistada eurole üleminek korralikult ette pangakontoriteta maapiirkondades, kaasates sularahavahetusse postkontoreid ja mobiilseid rahavahetuse võimalusi.

- jätkata täiskiirusel teavituskampaaniat.

- infokampaania keskendugu põhilistele muredele, eriti hindadega seotule.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700