Pangad: fondi sage vahetamine kogujale kahjulik

Swedbanki investeerimisfondide juhi Agnes Makk sõnas, et pank on pensionifondi tiheda vahetamise vastu, sest kui vähemteadlikud pensionikogujad jooksevad kõrgemat tootlust jahtides pidevalt fondi muutmise avaldust kirjutama, suurendab see kaudselt kõigi kogujate kulusid.

"Tihedamate vahetuste lubamine, et anda osakuomanikele ja kogujatele võimalus turuolukorrale kiiremini reageerida, soodustab mõtlemist, et II sammas on „ajastamiseks” ja „kauplemiseks” loodud toode," rääkis Makk. "Oleme veendunud, et ei tohiks soodustada lühiajalise kauplemise põhimõtete kasutamist pensionivara haldamisel."

Nordea Pensionsi juhatuse esimehe Angelika Tageli hinnangul võiks lubada inimestel pensionifondi vahetada neli korda aastas. "Nordea tervitab konkurentsi ning pooldab võimalust vahetada pensionifonde kvartaalselt ehk neli korda aastas. Arvestades pensionisäästude pikka investeerimishorisonti, on just neli korda aastas optimaalne samm, mis võimaldab efektiivset konkurentsi, annab inimestele rohkem valikuid ning samas hoiab ära üleliigse "hüplemise" pensionifondide vahel," kommenteeris Tagel. "Liiga sagedane pensionifondi vahetamine võib ennekõike kahjustada inimese enda pensionisäästusid, sest tehingutega kaasnevad kulud."

"Ainult pressiteate põhjalt on väga keeruline konkurentsiameti argumente ja ideid näha. Võimalus kolm korda aastas fondi vahetada on SEB hinnangul nii pikaajalise iseloomuga rahakogumise juures piisavalt paindlik. Väga lühiajaliste näitajate, nagu ühe-kahe kuu omade, põhjal ei ole aastakümneteks investeerides mõttekas otsuseid langetada," kommenteeris SEB Varahalduse juhatuse liige Ülle Mathiesen. 

 

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV

Keskmistele ja suurtele ettevõtetele mõeldud Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Valdkonna tööpakkumised

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

31. august 2018

Uudised

Tööriistad