Autor: Rivo Sarapik • 23. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eelnõu: lihthanked saavad reeglid ja piirid

Riigihangete seaduse muutmise seaduse eelnõu kohaselt saavad lihthangete menetlused reeglid, hankeid hakataske elektrooniliselt menetlema ning täpsustatakse mõisteid.

Peamised uuendused on seotud hankemenetluse elektroonilise menetluse võimaluste laiendamisega. Uuenduseks riigihangetes osalejatele on, et hankemenetlust on tulevikus võimalik täies mahus läbi viia elektrooniliselt ühes keskkonnas, hoides sellega kokku riigihangetega seotud tegevuskulusid. Eelnõu kohaselt on võimalik riigihangete pakkumusi elektrooniliselt esitada, neid e-keskkonnas nõuetekohaselt avada ning menetleda. Riigihangete alane info saab olema kättesaadav infoportaalist, mis võetakse kasutusele järgmise aasta algusest, mil saavad valmis riigihangete registri arendustööd.

 Lihthangetele kehtestatakse eelnõuga menetlusreeglid. Kehtiva seadusega on lihthangete korraldamise aluseks üksnes riigihange üldpõhimõtted, milleks on rahaliste vahendite kasutamise säästlikkus ja otstarbekus, menetluse läbipaistvus ning konkurentsi tagamine. Hankijate sõnul ei ole kehtiv regulatsioon aga osutunud piisavaks, sest üldpõhimõtted ei anna hankijatele suuniseid lihthanke korraldamiseks. Muudatuste kohaselt algab lihthange hanketeate avaldamisega riigihangete registris. Samuti peab hankija lähtuma otsustest teatamisel  ning hankelepingu sõlmimisel samadest alustest nagu avatud hankemenetluses. Hankija võib lihthanketeates kehtestada hanke läbiviimise korra ning rakendada näiteks ka hankemenetluse kõrvaldamise alusena maksuvõla olemasolu.

Lihthanke korraldamise kohustuse maksumuse piirmäär on eelnõu kohaselt 10 000 eurot asjade ja teenuste ning 30 000 eurot ehitustööde puhul.

 Eelnõu kohaselt peab hankija koostama hankekorra ning hankeplaani. Hankekorra koostamine tagab, et iga asutus on oma siseste hangete läbiviimise protseduuri algusest lõpuni läbi mõelnud ning määranud selle eest vastutavad isikud. Korra kehtestamine ja hankeplaani koostamine loob suurema protseduurilise selguse, soodustab koostööd hankija ja pakkujate vahel  ning suurendab riigihangete läbipaistvust. Eelnõus esitatakse muuhulgas ka keskse hankija mõiste, täpsustatakse in-house ehk sisetehingu regulatsiooni, kohustatakse hankijat kehtestama läbirääkimiste ja dialoogi pidamise korda, täpsustakse järelevalve pädevust ning kaebeõiguse ulatust.

Eelnõu saatis kooskõlastusringile Rahandusministeerium.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700