Millal kehtib Eesti, millal ELi õigus?

Kui Eesti õigust ei ole võimalik tõlgendada kooskõlas ELi direktiiviga, võib kõne alla tulla direktiivi otsekohaldamine, kommenteerib juulikuine Äripäeva teabekirjastuse ja advokaadibüroo Tark & Co uudiskiri hiljutist riigikohtu lahendit.

Riigikohtu halduskolleegiumi 16.06.2010 otsuses nr 3-3-1-36-10 selgitab kohus, mis juhtudel on Euroopa Liidu direktiiv riigisiseses õiguses otsekohaldatav.

Selleks peavad olema täidetud järgmised tingimused: direktiiv pole tähtajaks üle võetud või on valesti ühtlustatud; direktiiv on sisult piisavalt selge, tingimusteta, täpselt määratletud, ei vaja riigisisest konkretiseerimist; direktiiv annab liikmesriigi
kodanikele õigusi, mille kohustatud pooleks on liikmesriik, kes pole direktiivi õigeaegselt üle võtnud.

Samuti analüüsib riigikohus, kas käibemaksuseaduse kohaselt on maksuvabaks käibeks ka kinnisasjale isikliku kasutusõiguse seadmine. Käibemaksuseaduse § 16 lõike 2 punkti 2 järgi ei maksustata käibemaksuga kinnisasja või selle osa üürile, rendile või kasutusvaldusse andmist.

Kohus asus lahendis seisukohale, et juhtudel, kus isiklik kasutusõigus on seotud valdamisega, ei ole sisuliselt põhjendatud käibemaksuga maksustamise seisukohast erinev käsitlus  kasutusvalduse ja isikliku kasutusõiguse seadmise juhtudele. Seega, kui kinnisasjale seatud isiklik kasutusõigus on seotud kinnisasja valdamisega, ei maksustata asjaomast käivet käibemaksuga.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad