Konkurentsiamet: pensionifondi saagu vahetada kord kuus

Konkurentsiameti peab vajalikuks Rahandusministeeriumi plaanitavate pensionifondide piirangute veelgi ulatuslikumat vähendamist. Konkurentsiamet tegi ettepaneku võimaldada osakuomanikul pensionifondi vahetamist 30 päeva möödumisel avalduse esitamisest.

Rahandusministeerium esitas juuli alguses kogumispensionide seaduse muutmise eelnõu, mille kohaselt tekiks tarbijatel võimalus vahetada olemasolevaid kohustusliku pensionifondi osakuid kolm korda aastas ning suunata uusi sissemakseid teise fondi kolme tööpäeva jooksul. Konkurentsiameti hinnangul piirab ka võimalus kolm korda aastas kohustuslikke pensionifonde vahetada oluliselt tarbijate valikuvabadust ja tõhusat konkurentsi, sest uutel teenusepakkujatel oleks keeruline turule tulla, kui klientide pärast saab konkureerida vaid kolmel korral aastas.

Pensionifondide vahetamise piiramist on peamiselt põhjendatud sellega, et tihedama vahetamise lubamine kallutaks fondivalitsejate investeerimispoliitikat ebasoovitavalt lühiajalisele kasule orienteeruma ja annaks vale signaali osakuomanikele, kelle teadmised investeerimisest ei ole tõenäoliselt eriti kõrged. Teiselt poolt võib piirangute tulemusena väheneda konkurents ja langeda tarbijate heaolu kõrgenenud hinnataseme ja/või halvenenud kvaliteedi näol.

Antud juhul ei kohusta pensionifondide vahetamise piirang otseselt pensionifonde oma investeerimispoliitikat teatud suunas kujundama ning tuleks kaaluda, kas fondivalitsejate investeerimispoliitikat oleks võimalik ja otstarbekas reguleerida muude, selleks sobivamate vahenditega. On kaheldav, kas tarbijate investeerimisalased otsused muutuksid sellest paremaks, kui nende otsustamisvabadust piirata. Lähtudes eeltoodust on Konkurentsiamet teinud ettepaneku võimaldada osakuomanikul vahetada pensionifondi 30 päeva möödumisel vastava avalduse esitamisest.

Lisaks leiab Konkurentsiamet, et eelnõuga tuleb muuta fondihaldurite tasustamist läbipaistvamaks, sätestades kogumispensionide seaduses konkreetsed nõuded teenustasude avalikustamisele. Konkurentsiameti hinnangul on tarbijatel käesoleval ajal tihti keerukas aru saada, kui palju nad fondihaldurile teenustasusid tegelikult maksavad.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV

Keskmistele ja suurtele ettevõtetele mõeldud Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Valdkonna tööpakkumised

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

31. august 2018

Uudised

Tööriistad