Autor: Rivo Sarapik • 22. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtja: uus kord paneb domeenidega äritsema

Juulist käivitunud uus .ee domeenide registreerimise kord korraldati vastutustundetult, sest registreerimisest saab uue korra järgi äri, vaidluskomisjon alustab tööd alles augustis ning ettevõtjaile antud pooleaastane nn eelisseisus juba registreeritud domeenidele ei tööta, leiab Baltic IT Solutions ühe omanikest ja tegevjuht Zahhar Kirillov.

Zahhar Kirillovi kommentaar.

Austatud kolleeg,

Kas sa oled juba oma .ee domeenis asuva firma kodulehekülje ümber registreerinud vastavalt uutele reeglitele? Juhul kui veel mitte, siis tuletan sulle meelde, et aega selleks on 6 kuud (al. 5. juulist 2010). Samas, võib nüüd lõpuks ometi registreerida nii palju domeene kui on tarvis ja ilma mõttetu piiranguta "1 domeen per juriidiline isik", mis vanasti kehtis.

Kahjuks sellega head uudised lõppevad. Domeeni registreerimisel (ja ka ümber registreerimisel) pead sa kõigepealt ära tasuma vähemalt 342 krooni - see on rohkem, kui enamusel EL riikidel, isegi rohkem kui Venemaal ja mõistagi, rohkem kui üldkasutatavatel domeenidel nagu .eu, .com, .net või .org. Ja niiviisi jääb aastast aastasse: uued reeglid ei võimalda korraga tasuda mitme aasta eest ette (nagu see on Lätis ja Soomes), rääkimata sellest, et säästa midagi makstes korraga pikema perioodi eest.

Tunned huvi, mispärast ma ütlesin "vähemalt 342 krooni"? Asi on lihtne: uute reeglite järgi ei tohi sa suhelda vahetult tippdomeeni haldajaga, kelleks on nüüdsest EENeti asemel Eesti Interneti SA. Selle asemel pead sa valima ühe nendest 23-st firmast, kes on piisavalt jõulised, et sõlmida 10 000 krooni maksev leping ja lisaks sellele kanda vastloodud sihtasutusele 35 000 tagatisraha. Selge see, et need äriühingud (nende õige nimetus on "akrediteeritud registripidajad") ei tee heategevust, vaid küsivad oma teenuse eest natuke raha juurde. Vahendaja lisatasu erineb seinast-seina, üks odavamatest pakkumistest hetkel on Zone.ee 369,- krooni ühe domeeni kohta.

Akrediteeritud registripidajate nimekirja sirvides võid sa märgata, et sinu olemasolev hosting provider (ehk veebimajutusteenuse pakkuja) ei ole nende seas. Ei ole midagi parata: .ee domeenidega kaubitsemine muutub sama vastutusrikkaks, nagu alkoholi või relvade müük ja väiksemale ettevõtjale ruumi sellel turul ei leidu. Ühtlasi tähendab see ka, et kui sul olid plaanid sõpradele-tuttavatele veebimajutusteenust pakkuma hakata, tasub nüüd kõik selle äriideega seotud riskid-ohud uuesti suurema luubi alla võtta.

Nonii, minu sõnum läks niigi pikaks ja ma ei hakka sind pikemalt kinni hoidma, eriti kui sul on mõni kaubamärk, toote- või teenuse nimeline domeen ikka veel registreerimata. Kiirusta, muidu jääd sellest ilma! Uued reeglid töötavad "kes ees, see mees" põhimõttel, eirates maailmas levinud praktikat, kus kaubamärkide omanikele antakse eelperiood oma kaubamärkide registreerimiseks (nn "sunrise"-periood). Asja teeb veelgi keeruliseks vaidluskomisjoni puudumine, mis peaks oma tööd alustama alles augustis. Jääme lootma, et selle perioodi jooksul identiteedivargad ei suuda tekitada suuremat kahju aeglasemale ja vähem informeeritud ettevõtjale.

Kokkuvõtteks arvan mina, et praegusel kujul oli domeenireform korraldatud vastutustundetult, eirates Eesti internetikogukonna huvisid. Seepärast olen ma nende seas, kes toetavad Avalikku kirja Vabariigi Valitsusele nõudega kutsuda tagasi Eesti Interneti SA juhatus ja nõukogu ning asendada need avaliku konkurssi abil leitud pädevamate kandidaatidega, kes suudavad pakkuda Eesti infoühiskonnale tõepoolest kulupõhilist aastatasu .ee domeeni kasutamise eest.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700