Autor: Rivo Sarapik • 20. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Reisifirmad skeemitavad end vastutusest kliendi ees vabaks

Tarbikaitseameti andmeil küsisid juunis vahendajana maksejõuetu TopToursi reise müünud reisiettevõtted reisi ostnutelt tagantjärgi lepingutele allkirjasid.

Uutele lepingutele on aga lisatud varem mainimata jäetud asjaolu, kelle reise vahendatakse. Sellise pahatahtliku teoga on vahendajad soovinud vabaneda oma vastutusest tarbijate eest nende reisisumma tagastamise osas ning suruda neid üldise TopToursi tagatise alla. Viimasel juhul läheks aga võimalik hüvitis nii kõnealuste kui ka kõikide teiste  nõudeesitajate suhtes lahjemaks.

„Kõige taga on loomulikult konkurentsieelise taotlus. Tarbijate mitteteavitamine tegelikust reisikorraldajast võib endas sisaldada kas tahtlikku ja/või ebakompetentset tegevust. Esimesel puhul on selgelt tegemist sooviga tähtsustada iseenese tegevust võõraste reisitoodete najal, jättes samas kliendile ekslik mulje endast kui reisikorraldajast ning luues kokkuvõtteks keelatud võttega endale stabiilne kliendi- ja tulubaas. Teine oluline ebakõla seisneb faktis, et reisifirma, olles näiliselt tarbija jaoks reisikorraldaja, muutub selleks seaduse silmis ka de facto, paraku deklareeritakse järelevalve süsteemile end endiselt vahendajana, kellele seadusest tulenevad väiksemad kohustused tagatisenõuete osas,“ lahkab tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste vahendajate käitumise võimalikke tagamaid.  „Igal juhul on aga tegemist seadusele mittevastava tegevusega, mille osas TKA praegu menetlust läbi viib“ lisab Sooniste.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700