Autor: Rivo Sarapik • 19. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millal saab rase tööst keelduda?

Kui rasedale pole terviseseisundile vastavat tööd anda, võib töötaja ajutiselt töö tegemisest keelduda. Selle aja eest maksab haigekassa töötajale ajutise töövõimetuse hüvitist.

Küsimus: toodi arsti tõend raamatupidamisse "üleviimine kergemale tööle seoses tervisliku seisundiga". Põhjuseks rasedus. Arsti soovitus: keelatud raskuste tõstmine üle 4 kg. ning viibimine kõikuva temperatuuriga ruumis. Töökoht on külmhoone, kus tehakse külmutusteenust, säilitatakse kaupa.

Ühesõnaga, meil pole anda sellele töötajale nõutud tingimustele tööd. Mis edasi? On võimalik kuidagi tööleping üles öelda?

Vastus: Kui töötajale pole terviseseisundile vastavat tööd anda, siis on töötajal õigus ajutiselt töö tegemisest keelduda (TLS § 18 lg. 2) ja selle aja eest maksab haigekassa töötajale ajutise töövõimetuse hüvitist ravikindlustuse seaduses sätestatud korras (aluseks töövõimetusleht, määraks on 70% ja hüvitise maksmist alustatakse tööst keeldumise teisest päevast alates ja makstakse kuni rasedus- ja sünnituspuhkuse alguseni). Töötajale tuleks siis asendaja palgata juba enne rasedus- ja sünnituspuhkuse algust ehk siis alates ajast, mil rase töötaja on kasutanud oma õigust töö tegemisest keelduda.

Töölepingu ülesütlemine sellises olukorras terviseseisundist tuleneva töövõime vähenemise tõttu võib osutuda problemaatiliseks, sest sellel alusel töölepingu ülesütlemine eeldab pikemaajalist töövõime vähenemist (üldjuhul kestnud vähemalt neli kuud) ja üldiselt tuleb kõne alla sellises olukorras, kus töötaja terviseseisund ei võimalda vastavat tööd teha püsiva iseloomuga töövõimetuse tagajärjel. Raseduse tõttu töövõime vähenemine ei ole enamasti püsiv ning peale rasedus- ja sünnituspuhkuse lõppu saab töötaja tööle naasta ja tööd jätkata.

 Äripäeva Käsiraamatute Foorumis vastas Advokaadibüroo Lepik & Luhaäär LAWIN

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700