19. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euro annab tarkvaramüüjaile tööd

Suuremal osal majandustarkvaramüüjatest kukkusid mullu käibed nii teeninduses kui ka litsentsimüügis, kuid praeguseks on majandustormis ellujäänud hakanud lahkujate arvel kosuma.

Ühe suurema kukkuja, ID Süsteemide ASi juht Enn Lakspere lubas tunamulluses majandusaruandes realiseerimise netokäibe 30protsendilist vähenemist, kuid tegelik tulemus osutus tunduvalt karmimaks. Käive kukkus tervelt tervelt 36%. Ettevõte majandustulemusi ei kommenteerinud, kuna vastutavad isikud on parasjagu puhkusel.

Ka 31protsendilise käibe kukkumise üle elanud New Vision vabandas kommentaari andmatajätmist pädevate inimeste puhkusega. "Majandustarkvara litsentside müük näitas viimasel kahel aastal selgelt, et ettevõtted muutusid ettevaatlikumaks ja pigem piirduti olemasoleva majandustarkvara süsteemi täiendamisega kui soetati päris uusi lahendusi või mooduleid," märkis BCS Itera juhi Erko Tamuri.

"Kui majanduslanguse ajal leivakombinaadid müüvad eraisikutele rohkem leiba ja vähem torti, sest sööma ju ikka peab, siis ettevõtete äris on majandustarkvara teenindajad võrreldavad äriettvõtete jaoks töötava pagaritöökojaga – äri tuleb kohendada ju ikka," kommenteeris Columbus IT Patrneri juht Ivo Suursoo põhjusi, mis hoidis tarkvaramüüjaid kõige hullemast. "2009 tegelesime palju ladude optimeerimise, tööjõu vähendamise, ettevõtete ühendamise ja muude sarnase efektiivsust tõstva tegevusega," täpsustas Suursoo. "Kuna meie kliendibaasi moodustavad Eesti tugevad ettevõtted, tuleb sealt ka põhjus, miks ärimaht pigem kasvas – meie kliendid reageerisid aktiivselt majanduskeskkonna muutusele ja kajastasid neid muutusi ka oma infosüsteemides."

Directo OÜ on samuti kasvanud. "Kuna ettevõtetel on rahavoogude juhtimine olulisemaks muutunud, püütakse suure investeeringu tegemise asemel hakkama saada olemasoleva tarkvaraga või valitakse rendipõhine tarkvara," põhjendas juhatuse liige Martin P. Rinne kasvu.

"Majandustarkvara turul tõmbasid mõned ettevõtted oma ärisid koomale, mis puhastas märgatavalt turgu ja andis omakorda turuliidritele võimalust oma äritegevust suurendada," lisas Tamuri.

Viimase poolaasta tulemused näitavad, et ettevõtted asuvad taas uusi majandustarkvara lahendusi juurutama. Nii kasvas näiteks BCS Itera teenuste käive I poolaastal üle 15% ja litsentsimüük 80%.

Autor: Anne Oja, Rivo Sarapik

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700