EP: I kvartalis maksti hoogsalt laene tagasi

Eesti majandus oli tänavu esimeses kvartalis välismaailma suhtes netolaenuandja. Kogumajanduse varade kasv ületas 1,6 miljardit krooniga kohustuste kasvu. Suurima panuse andsid sellesse reaalsektori ettevõtted ning kodumajapidamised, varasid vähendasid finants- ja valitsemissektor.

Viljar Vald, Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna juhtivspetsialist.

Reaalsektori ettevõtete finantsseisund paranes jätkuvalt. Esimeses kvartalis kasvas ettevõtete finantsvarade maht 13 miljardi krooni võrra, sh hoiused 2,6 miljardi krooni võrra. Varade kasv oli tingitud peamiselt laekumata arvete ning muude nõuete suurenemisest üle kaheksa miljardi krooni võrra, mis võib ühelt poolt viidata majandusaktiivsuse suurenemisele, kuid teiselt poolt ettevõtete likviidsusprobleemide püsimisele.

Samal ajal vähendasid ettevõtted jätkuvalt võlakohustusi, mis kahanesid kvartaliga 1,7 miljardi krooni võrra. Ettevõtete omakapital kasvas nii reinvesteeritud kasumi, välismaiste omakapitaliinvesteeringute kui ka aktsiate väärtuse suurenemise tõttu kokku 24,5 miljardi krooni võrra.

Kodumajapidamiste finantskäitumine oli endiselt ettevaatlik. Esimeses kvartalis kasvas kodumajapidamiste finantsvarade maht 5,6 miljardi võrra ning finantskohustused kahanesid laenude tagasimaksmisega 2,5 miljardi krooni võrra. Majapidamiste finantskohustuste jääk langes sisemajanduse koguprodukti (SKP) suhtes ühe protsendipunkti võrra 60 protsendini SKPst, kuna pikaajaliste laenulepingute maht vähenes enam kui majanduse kogutoodang.

Finantssektori ettevõtete finantsvarad ja -kohustused kahanesid vastavalt 15,2 ja 15,7 miljardi krooni võrra. Laenuturu jätkuvalt madalast aktiivsusest tulenevalt vähenes finantssektori välisrahastamise osakaal – välissektori ees vähendati kohustusi kokku 10,5 miljardi krooni ulatuses.

Valitsemissektori finantsvarad vähenesid esimeses kvartalis kokku 4,2 miljardi krooni võrra. Varade kahanemine tulenes peamiselt Euroopa Liidu abirahade ettemakstud nõuete vähenemisest abirahade aktiivse kasutamise tulemusena. Finantsvarade struktuuris toimus hoiuste ning võlaväärtpaberite vähenemine ning omandiväärtpaberite kasv. Valitsemissektori finantskohustused ei ole võrreldes eelmise kvartaliga kasvanud.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

MAXIMA EESTI OÜ ootab oma meeskonda PALGAARVESTAJAT

Maxima Eesti OÜ

19. november 2018

KAARLI HAMBAPOLIKLIINIK otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Tripod Grupp OÜ

30. november 2018

Uudised

Tööriistad