Eelnõu: väärtpaberikonto saab avada pangata

Eelnõu kohaselt saab järgmisest aastast avada väärtpaberikonto otse Eesti väärtpaberite keskregistris panga või kontohalduri sekkumiseta.

Rahandusministeeriumi kooskõlastamisele saadetud asjaõigusseaduse, Eesti väärtpaberite keskregistri seaduse, rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse ning väärtpaberituru seaduse muutmise seaduse eelnõu peamine eesmärk on võtta Eesti õigusesse üle EL direktiiv 2009/44/EÜ, mis käsitleb finantstagatiste ja väärtpaberite arveldustega seonduvat.

Direktiivi reguleerimisala hõlmab peamiselt nõudeid finantstagatistele ning nende seadmisele selliste professionaalsete osapoolte vahel nagu pangad, investeerimisettevõtjad ja keskpangad. Eelnõu muudatustega täpsustakse finantstagatise eset ning isikute ringi, kelle vahel saab sõlmida finantstagatise-alaseid kokkuleppeid.

Lisaks on eelnõu üheks eesmärgiks täpsustada Eesti väärtpaberite keskregistris väärtpaberikontodega seotud registritoiminguid, eelkõige neid, mis seonduvad väärtpaberite pantimisega. Olulisem tavakodanikku puudutav muudatus on seotud võimalusega avada nii juriidiliste kui ka füüsilistel isikutel edaspidi väärtpaberikonto otse Eesti väärtpaberite keskregistris ilma panga või muu kontohalduri sekkumiseta.

Direktiivi ülevõtva õigusakti peavad liikmesriigid vastu võtma hiljemalt 30. detsembril 2010 ja kohaldada tuleb vastuvõetud sätteid alates 30. juunist 2011.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

MAXIMA EESTI OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Fontes PMP OÜ

22. oktoober 2018

Uudised

Tööriistad