Autor: Rivo Sarapik • 13. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ülekuumenemise oht püsib suur

Saaremaa päästeosakonna juhataja Margus Lindmäe sõnul on kuumadel päevadel kõige suurem oht ülekuumenemine ja päiesepiste saamine ning selle vastu aitab vaid varjus olemine ning vedeliku rohke tarbimine.

“Palavatel ilmadel tuleks kõigi vastu olla tähelepanelik,” soovitas Lindmäe ajalehes Oma Saar, tuues hea näite sellest, kuidas hiljuti Mändjalas leiti teismeline, kes magas, toetades pea lauale. Võhivõõrad täiskasvanud viisid lapse varju ning asusid teda turgutama. Kui laps toibus, selgus, et tegemist on lätlasega.

Tööinspektsiooni andmeil pöödub kuumade ilmadega järjest rohkem küsimusega, kuidas tagada töökohal sellised tingimused, et pea värske püsiks ja oleks võimalik produktiivselt tööd teha. Mida saab töötaja parema enesetunde tekitamiseks ise ära teha ning milline on tööandja roll töötamiseks sobivate tingimuste loomisel?

Seadus ütleb, et töökoha õhutemperatuur ja –niiskus ning õhku liikumise kiirus peavad olema tööülesande täitmiseks sobivad. Tööandja ülesandeks on sisustada ja kujundada töökohad nii, et töötaja suudaks säilitada töövõime ja heaolutunde.

Mõned soovitused Tööinspektsioonilt:

- kui töötaja tunneb, et tingimused tööruumides on töö tegemiseks ebasobivad (näiteks valitseb ruumides liiga kõrge õhutemperatuur), tuleks olukorra muutmiseks ennekõike pöörduda tööandja poole. Tööandja peab võimaluse korral arvestama tehtud ettepanekutega.

- päikesekiirgust saab leevendada aknakatete, soojust peegeldavate päikesekaitsekilede või muude lahenduste näol. Lisaks on võimalus paigaldada tööruumidesse erinevaid jahutussüsteeme.

 - kuumust aitab paremini taluda ka see, kui töötajad teevad sagedamini lühiajalisi puhkepause, viibides puhkeruumis, kus on piisavalt värske ja töökeskkonnast jahedam õhk. Kindlasti tuleks tagada töötajatele kvaliteetse joogivee tarbimise võimalus. Üheks lahenduseks kuumusega võitlemisel on duši olemasolu töökohal – nii saavad töötajad end päeva jooksul värskendamas käia. - paigaldada konditsioneerid. Tuleb jälgida, et need ei oleks suunatud jahedat õhku puhuma otse töötajate suunas, kuna selliselt võib tulemus olla oodatule vastupidine ning töötajad võivad haigestuda.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700