Kauplused varuvad sadu tonne sularaha

Enne eurole üleminekut peavad kaubandusettevõtted varuma tavapärasest mitu korda rohkem sularaha. Et aasta alguses kõik toimiks, transporditakse kauplustesse juba sügisel sadu tonne sularaha.

Pärast euro kasutuselevõttu 1. jaanuaril on kaks nädalat nn paralleelkäibe periood, mille jooksul saavad inimesed poodides endiselt maksta ka kroonides, kuid kaupmeestel on soovituslik anda raha tagasi eurodes, vahendas Kuku raadio.

Tõenäoliselt maksavad inimesed selle perioodi alguses poes enamasti kroonides ja kasutavad tavapärasest vähem kaardimakseid, sest nii saavad nad peagi käibelt kaduvast Eesti oma rahast lahti. Kuna poed saavad enamasti kroone, kuid tagasi maksavad eurosid, ei toimu kauplustes tavapärast ringlust.

See tingibki euro kasutuselevõtu esimestel päevadel olukorra, kus kauplustel peab kassades olema tavapärasest mitu korda rohkem sularaha.

Rahavarumine pole sugugi ainus raskus, millega kaupmehed euro tulekul silmitsi seisavad - suurim katsumus paralleelkäibe perioodil on kassade seadistamine selliselt, et raha ostjalt vastu võtta nii kroonides kui eurodes, kuid tagastada ainult eurodes.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad