Autor: Rivo Sarapik • 7. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KOVi firmade juhid tegid tehinguid iseendaga

Riigikontrolli auditist selgub, et enam kui pooltes kontrollitud omavalitsustele kuulunud auditeeritud firmadest tegid firmade juhid seadust rikkudes tehinguid iseendaga või oma firmaga.

Kohalike omavalitsuste ettevõtteist kümnes (17st) esines ühingu ja selle juhtorgani liikme või sellega seotud teiste juriidiliste isikute vahelisi tehinguid - enamasti oli tehingupartneriks juhtorgani liikmega seotud teine ühing ning tehingu objektiks näiteks vara rent või müük, turundus- või reklaamiteenus, heakorrateenus vms.

Juhatuse liige oli ühingut esindades teinud vahetult iseendaga tehingu ühes auditeeritud ühingus (OÜ Helme Teenus, energiatootja Valgamaal), ning kuna selliseks tehinguks ei olnud nõukogu nõusolekut, rikuti sellega Äriseadustikku. Ettevõtte juhatus koosneb ühest liikmest, Vello Eirandist.

Korruptsioonivastast seadust rikuti ning tehti huvide konfliktiga tehinguid kolmes ühingus. Lisaks nimetatud OÜ-le Helme Teenus veel SAs Kiili Varahaldus ning Padise Grupp OÜs.

Nimetatutest esimeses on juhatuse liige sõlminud ühingut esindades ühingu vara kasutamiseks iseendaga rendilepingu, ülejäänutes on juhatuse liige aktsepteerinud oma allkirjaga arveid, mis esitatud või saadud seoses tehingutega juhatuse liikme teise ühinguga.

Kahes esimeses ühingus on selliste tehingute väärtus jäänud auditeeritud perioodil alla 2000 krooni, kuid Padise Grupp OÜs on juhatuse liige ostnud iseendaga seotud firmadelt või müünud neile kaupu samal perioodil kokku ca 94 000 krooni väärtuses.

Ehitusfirma Padise Grupp teenis mullu 2,2 mln kroonise käibe juures 360 000 krooni kahjumit. Ettevõtte kolmeliikmelisse juhatusse kuuluvad Enno Kiviorg, Rein Kiviorg ja Kaidi Meremaa. Firma juhil Rein Kiviorgil on osalus toidukaubandusega tegelevas OÜs Kiviorg ning mööblitootjas Otiüraks OÜ.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700