Makse laekus esimesel poolaastal mullusel tasemel

Juuni lõpuks oli maksu- ja tolliameti andmetel laekunud riigieelarvesse maksutulusid 29,9 miljardit krooni ehk eelmise aastaga samal tasemel. Laekumine moodustab 48,4 protsenti planeeritust.

Möödunud aasta juuni lõpuks oli Rahandusministeeriumi andmeil riigieelarvesse laekunud 29,6 miljardit krooni ehk 46,6 protsenti  planeeritud maksutuludest.

Sotsiaalmaksu laekus juuni lõpuks 13,1 miljardit krooni, mis on 48,7 protsenti eelarves kavandatust. Juunis laekus sellest 2,2 miljardit krooni ehk 6,2 protsenti vähem kui 2009. aastal. Juuni laekumine oli oodatud tasemel, järgnevatel kuudel on oodata sesoonse sotsiaalmaksu laekumise kasvu.

Füüsilise isiku tulumaksu laekus juunis 376,5 miljonit krooni ning kuue kuuga  kokku 528,4 miljonit krooni ehk 16,4% plaanitust. 2009. aasta sama perioodi jooksul ületasid tulumaksu tagastused laekumisi ca 150 miljoni krooni võrra. Juunis jätkus tulumaksu tagastamine mahus 17,9 miljonit krooni, kokku on riik 2010. aastal tagastanud ca 1,7 miljardit krooni. Kohalikele omavalitsustele laekus juunis füüsilise isiku tulumaksu 761,7 miljonit krooni.

Juriidilise isiku tulumaksu laekus kuue kuu jooksul eelarvesse 1,1 miljardit krooni, mis on 43,4 protsenti planeeritust. Juunis laekus sellest 213,7 miljonit krooni, s.h jaotatud kasumilt laekus 165 ning erisoodustustelt 23,8 miljonit krooni. Võrreldes 2009. aastaga vähenes juuni laekumine 31,1 protsendi võrra. Laekumise olulist suurenemist on oodata juulis, kui makstakse välja valdav osa dividendidest.

Käibemaksu on aasta algusest alates laekunud 9,6 miljardit krooni, mis moodustab 50,5 protsenti eelarves kavandatust. Juunis laekus käibemaksu 1,7 miljardit krooni, mis on 4,9 protsenti rohkem kui 2009. aastal. Käibemaksutagastused vähenesid juunis võrreldes maiga ca 50 miljoni krooni võrra, deklareeritud käibed samal ajal veidi suurenesid.

Alkoholiaktsiisi on juuni lõpu seisuga riigieelarvesse laekunud 1,2 miljardit krooni ja eelarvest on täidetud 51,6 protsenti. Juunis laekus sellest 221,5 miljonit krooni. Võrreldes 2009. aastaga on kuue kuuga aktsiisi laekunud 5,1 protsenti rohkem ning laekumised on pärast varude soetamise järel toimunud langust saavutanud taas tavapärase taseme.

Tubakaaktsiisi on laekunud juuni lõpu seisuga 920,1 miljonit krooni ning eelarvest on täidetud 50,3 protsenti. Tulenevalt võrdlemisi suurest varude soetamisest möödunud aasta lõpul laekus tubakaaktsiisi juunis vaid 55,8 miljonit krooni. Tavapäraste maksulaekumiste taastumist võib eeldada järgmistel kuudel.

Kütuseaktsiisi on juuni lõpu seisuga eelarvesse laekunud 2,8 miljardit krooni ja eelarvest on täidetud 57,5 protsenti. Juunis laekus sellest 471,2 miljonit krooni, mis ületab pisut oodatud taset ning oli 16,8 protsenti rohkem kui 2009. aasta juunis, sh diislikütustelt laekus aktsiisi ca viiendiku võrra rohkem.

Ettemaksukonto muutus suurendas juunis laekunud maksusummasid 57,8 miljoni krooni võrra. Ettemaksukonto muutus näitab maksete tegemise ja nende tekkinud maksukohustuste katteks kasutamise vahet. Konto positiivne muutus viitab, et juunis tehti uusi ettemakseid rohkem kui varasemaid ettemakseid ära kasutati.

 

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad