Euro tuleb - mis saab osa- ja aktsiakapitalist?

Täna jõustuvad äriseadustiku muudatused, millega luuakse äriõiguslikud eeldused euro kasutuselevõtuks. Kadri Kallas ja Urmas Volens Advokaadibüroost SORAINEN selgitavad, mida see osa- ja aktsiakapitalile tähendab.

Mis muutub?

Osa- ja aktsiakapital tuleb konverteerida eurodeks.

Osakapital peab olema ühe euro täiskordne ning aktsiakapital 10 eurosendi täiskordne, kusjuures osanike/aktsionäride seniste osaluste proportsioonid peavad jääma endiseks. Tekib nimiväärtuseta aktsia kasutuselevõtu võimalus (aktsia saab arvestusliku nimiväärtuse).

Mida tegema peab?

Osa- või aktsiakapitali vahetuskursiga jagamisest ei piisa. Seega tuleb leida osa- või aktsiakapitalile täiesti uus suurus, lähtudes iga konkreetse ühingu olemasolevast osa- või aktsiakapitalist ning osanike või aktsionäride osaluste suurustest.

Osa- või aktsiakapital tuleb ümardada äriseadustikus nõutavale tasemele ja tagada kõigi osanike või aktsionäride osaluste säilimine endises proportsioonis.

Selle tulemusel tuleb osa- või aktsiakapitali enamasti vähendada või suurendada ning suurendamise korral, vajadusel, leida selleks vahendid (kasumi puhul saab suurendada fondiemissiooniga).

Millal tegema peab?

Paanikaks ei ole põhjust, kuna muudatusi on võimalik lihtsustatud korras teha ühe aasta jooksul alates euro tulekust. Seega võiks teha muudatusi põhikirja järgmine kord, kui osanikud/aktsionärid kokku tulevad, näiteks sügisel või ka järgmise aasta kevadel koos 2010. aasta majandusaasta aruande kinnitamisega.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

MAXIMA EESTI OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Fontes PMP OÜ

22. oktoober 2018

Uudised

Tööriistad