Autor: Lemmi Kann • 21. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eurole ülemineku asjatundjate komisjon: ettevõtjad, kiirustage!

 Eurole ülemineku asjatundjate komisjon kuulas täna ära kõikide alamtöögruppide aruanded seoses ettevalmistustega võtta 1. jaanuarist 2011 Eestis kasutusele euro ning soovitab ettevõtjatel ettevalmistustega kiirustada.

Asjatundjate komisjoni esimehe Tea Varraku sõnul edenevad ettevalmistused plaanipäraselt.

„Pärast oluliste otsuste langetamist ECOFINis ja EL Ülemkogus on avalikkuse huvi euroga kaasnevate muutuste vastu oluliselt kasvanud. Intensiivsem riigipoolne teavitus käivitub hilissuvel ning keskendub suures osas rahavahetuse praktiliste küsimuste selgitamisele,“ rääkis Varrak, lisades, et kuigi kroonide vahetamine eurodeks on tehtud väga lihtsaks, soovib riik olla kindel, et kõik inimesed on teadlikud, kuidas rahavahetus toimub.

„Praegu on kõige olulisem see, et ettevõtjad oma ettevalmistusi enam edasi ei lükkaks, vaid asuksid võimalikult kiiresti tegudele, sest näiteks IT-süsteemide ümberhäälestajate ukse taga võib järjekord mõne aja pärast olla juba väga pikk,“ rõhutas Tea Varrak ka erasektori ettevalmistuste olulisust.

Ettevõtjate elu kergendamiseks koostab rahandusministeerium audiitorfirma abiga raamatupidamise ümberkorraldamisega seotud olulisemad korduma kippuvad küsimused ja nende vastused. Esimene sellealane info jõuab Euroveebi juba juuli keskpaigas.

Varrak märkis, et rahandusministeerium peab euroteavitust väga oluliseks - elanike informeerimiseks kasutatakse nii televisiooni, raadio kui ajalehtede abi, samuti saadetakse kirjalikke materjale ning kasutatakse interneti võimalusi vajaliku info inimesteni viimiseks.

„Juba täna on suur hulk teavet üleval Euroveebis euro.eesti.ee ning töötab tasuta euroinfotelefon 800 3330, kus inimeste päringutele vastatakse nii eesti kui vene keeles,“ lisas Varrak.

Valitsusasutuste tehnilised ettevalmistused euro kasutuselevõtuks liiguvad Vaaraku sõnul plaanitud tempos. Enamus riigiasutusi on vajaliku valmisoleku saavutanud juba 1. juuliks 2010. Mahukate andmebaasidega Maksu-ja tolliamet, sotsiaalministeerium ning siseministeerium jõuavad oma tehniliste ettevalmistustega lõpule 1. novembriks käesoleval aastal. Lisaks on rahandusministeerium palunud kõigil kohalikel omavalitsustel määrata omalt poolt eurole ülemineku ettevalmistusega tegelev kontaktisik, kellele ministeerium korraldab lähiajal spetsiaalse teabepäeva eurole ülemineku küsimustest.

Lisaks arutati komisjoni koosolekul sularahavahetuse korraldust maapiirkondades, kus pangakontorite ja sularahaautomaatide võrgustik on tunduvalt hõredam kui linnades. „Oleme pidanud läbirääkimisi Eesti Postiga kaardistamaks postifirma valmisolekut pakkuda järgmise aasta alguses oma postkontorites ajutiselt ka rahavahetusteenust. Sellega seoses otsustas asjatundjate komisjon teha Vabariigi Valitsusele ettepaneku kaasata Eesti Post sularahavahetuse korraldamisse 2011. aasta alguses,“ ütles Tea Varrak.

Asjatundjate komisjon tervitas pankade otsust kasutada juba 1. jaanuarist 2011 rahaautomaatides ka 5-euroseid rahatähti. Varraku sõnul vähendab väikeste nominaalide kasutamine 2010 detsembris ja 2011 alguses muu hulgas survet jaekaubandusele, kuivõrd pärast 1. jaanuari tuleks vahetusraha tagasi anda ainult eurodes.

Järgmine asjatundjate komisjoni koosolek toimub juulis. 

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700