Autor: Lemmi Kann • 17. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eile loodi Raamatupidamisettevõtete Liit

Eile, 17. juunil pandi Eestis alus uuele erialaorganisatsioonile  - Eesti Raamatupidamisettevõtete Liit (ERPEL), mis koondab asutamishetkel 15 suurimat raamatupidamisteenuseid pakkuvat ettevõtet.

Vastloodud liidu eesmärgiks on panustada raamatupidamisteenuse valdkonna arengusse Eestis, tõsta seeläbi teenuse kvaliteeti ning viia sisse raamatupidamisteenuse atesteerimiskord.

Kvaliteedi tõstmiseks loob liit raamatupidamisteenuse osutamise standardi, mille täitmine saab liikmetele kohustuslikuks ja mitteliikmetele heaks abimeheks oma teenuse osutamise protsesside täiustamiseks.

ERPELi oluliseks ülesandeks on ka teadvustada raamatupidamise olulisust ettevõtjatele.

"Kahjuks kehtib ikka veel tendents, et raamatupidamine on vaid maksuameti ja äriregistri jaoks. Teadlikumad juba teavad, kui väärtuslik on raamatupidamisest saadav info, kui see on juhtide käsutuses õigel ajal ja mõistetavas keeles. Liit alustab aktiivset tööd raamatupidamisteenuse kui valdkonna profileerimise osas, suunates turgu igapäevasest raamatupidamisteenusest arenema ettevõtte finantsnõustajaks," rääkis Trumsi.

"Liidu loomist tuleb igati tervitada, sest valdkondlikus arengus on kolmanda sektori organisatsioonidel tähelepanuväärne roll. Majandusarvestuse valdkonnas on sarnased liidud pikka aega tegutsenud Soomes, Rootsis ja Norras. Väga oluline on liidu eesmärk - pöörata suurt tähelepanu arvestusvaldkonna tutvustamisele ja raamatupidajate ettevalmistamise korraldusele haridusasutustes. Usaldusväärne ja avalikule huvile vastav arvestusalane informatsioon on üheks majanduskasvu saavutamise eelduseks," tervitas ERPELi loomist rahandusministeeriumi ettevõtluse ja arvestuspoliitika osakonna juhataja Kurmet Ojamaa

Mirje Trumsi sõnul on arenenud riikides raamatupidamisteenus viimastel aastatel kiirelt arenenud ning aina enam ettevõtteid kasutab majasisese finantsjuhi värbamise asemel kordades soodsamat, sisseostuteenust. See eeldab aga väga professionaalsel tasemel finantsnõustamise kompetentsi olemasolu ka teenusepakkujate juures.

ERPEL alustab liikmete vahel igapäevast infovahetust nii erialaste uudiste kui ka koolituste, seadusemuudatuste levitamiseks. Kuna raamatupidamine nõuab väga laialdasi teadmisi - lisaks raamatupidamisele maksustamine, äri- ja lepinguõigus, tööõigus jne, planeeritakse alates sügisest  ka erialaseid koolitusi ja seminare.

Liitu saavad astuda kõik raamatupidamisteenust osutavad ettevõtted, kellel on 5 ja enam töötajat, büroo peab olema tegutsenud vähemalt 2 aastat. Lisaeelduseks on vastutuskindlustuse olemasolu.

„ Meie oleme seda pidanud kliendi jaoks enesestmõistetavaks garantiiks, et raamatupidaja eksimuse korral korvab tekkinud kahju kindlustus. Selline praktika on laialt levinud ja isegi kohustuslik paljudes riikides. Hea, et sellest on nüüd ka Eestis rääkima hakatud," ütles ERPELi asutajaliikme Ecovis Vesiir juhatuse liige Eero Käärik.

Ecovis Vesiir sai 2005. aastal esimesena Eestis ja ühena esimestest raamatupidamisfirmadest Euroopas ISO 9001 kvaliteedisertifikaadi. Käärik avaldas lootust, et firma saab nüüd anda omapoolse panuse Eesti raamatupidamisteenuse standardi väljatöötamisse.

ERPELi asutajaliikmeteks on

ADEX Financial Solutions OÜ, AR Tähelend OÜ, Assets RMP OÜ,  Competence Osaühing, Ecovis Vesiir OÜ, Finance Management OÜ, IMG Numeri OÜ,   Kermon Hekta Osaühing,Osaühing Kaupmehe Raamatupidajad,Osaühing Vallaste ja Partnerid,OÜ Eventus EA, Rimess OÜ,Rödl & Partner OÜ,     Sunny Finants OÜ,Tuokko OÜ.Äriregistri andmetel oli 2008.aastal raamatupidamisteenuse käivet näidanud üle 1800 ettevõtte, aktiivselt tegutsejaid on turul ca 1000.Turu kogukäive 2008 aastal oli kokku 881 171 000 EEKi.

Vaata pildigaleriid eile Meritoni hotellis toimunud ERPELi asutamisürituselt

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700