16. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sotsmaksu muutes ununes FIE

Kui sotsiaalmaksuseaduse muudatus annab tööandjatele võimaluse maksta töötu palkamisel sotsiaalmaksu tegelikult palgalt, siis FIEks hakanud peavad pärast töötukassa koolituse läbimist kohe täie rauaga maksma hakkama, kirjutab ettevõtluskonsultant Olavi Kärsna.

Riigikogus on menetluses sotsiaalmaksuseaduse muutmise eelnõu, mis annab muuhulgas tööandjatele võimaluse maksata 12 kuud sotsiaalmaksu tegelikult palgalt inimestele, kes enne tööle võtmist olid vähemalt 6 kuud töötuna arvel olnud.

Valitsus ei teinud seejuures ettepanekut anda pärast töötukassa koolituse läbimist FIE-ks hakanud inimestele võimalus maksta esimesel tegutsemisaastal vähem sotsiaalmaksu. Keskerakond esitas Riigikogus sellise ettepaneku, aga Rahanduskomisjonis hääletati see maha. Üks komisjoni liige jäi seejuures erapooletuks.

Pärast Katrina-tormi näitasid USA parteid parlamendi mõlemas kojas üles riigimehelikkust. Elu taastamiseks katastroofipiirkonnas oli seal vaja ruttu reanimeerida väikeettevõtlus ja eelnõud läksid kiiresti läbi ilma igasuguse poliitilise kemplemiseta. Ega Euroopa Liidus julge ka mõni poliitik väga kõva häälega öelda, et töötus või väikeettevõtlus nende tähelepanu ei vääri, aga teod ju näitavad, mida inimene tegelikult mõtleb.

Novembris andsid kaks opositsioonierakonda sisse meie üheskoos koostatud eelnõu, mis oleks andnud FIE-dele võimaluse töövõimetuslehtede alusel ettevõtlustulust midagi maha arvata neljandast kaheksanda haiguspäeva eest ja silunud ettevõtte maksuvaba üleandmise protseduurides esinevad konarused. Eelnõu võeti küll menetlusse, aga valitsus hakkas kohe omapoolset eelnõud koostama ning asi marineerib siiani tulemusteta.

Riigikogu valimised on jälle tulemas. Karta on, et siis läheb Toompeal jäme ots lõplikult broileripõlvkonnale, keda üks staažikas opositsioonipoliitik olla Rosimannuse maffiaks nimetanud. Broilerite käsiraamat on aga „Jah, härra minister“ ja kui seda lugeda, on selge, mida tulevik toob.

Justiitsministeeriumi tellimusel PriceWaterhouseCoopersi ja Praxise poolt läbiviidud uuringus e-registrite kasutamise kohta ei olnudki enam teemaks FIE registreerimine e-äriregistris, kuigi selle kohustuse sisseviimine oli ministeeriumi enda aktsioon. Teoks hakkab saama isamaaliitlaste kümne aasta tagune mõtteavaldus, et füüsilisest isikust ettevõtjate aeg Eestis hakkab ümber saama. Vanad eestlased aga ütlesid, et iga rahvas väärib oma kuningaid.

1. aprilli seisuga oli äriregistris registreeritud 34 925 FIE-t.

Autor: Lemmi Kann, Olavi Kärsna

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700