15. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtja, kiirusta!

Sel laupäeval, 19. juunil 2010 jõustub pakendiaktsiisi seaduse muudatus, millega võetakse ettevõtjatelt võimalus tagasiulatuvalt vältida pakendiaktsiisi maksmist.

Riigikohtu 5. märtsi 2009. a lahendist tulenevalt on kõigil ettevõtjatel praegu veel selline võimalus olemas ning see on märgatavalt vähendanud Maksu- ja Tolliameti motivatsiooni pakendiaktsiisi tasumise kontrollimisega tegeleda.

On põhjust eeldada, et maksuhalduri intensiivsus pakendiaktsiisi tasumise kontrollimisel tõuseb muudatuse jõustumisel kordades. Hinnanguliselt võib muudatus puudutada umbes tuhandet Eesti ettevõtet.

Üldreeglina on ettevõtjad, kes kaupa pakendavad või pakendatud kaupa müüvad või Eestisse toovad, kohustatud kauba pakendi ja sellest tekkinud jäätmed ise kokku koguma ja taaskasutama. Sõltuvalt pakendi materjalist on kehtestatud erinevad taaskasutamise määrad. Kui ettevõtjad pakendeid piisaval hulgal ei kogu ja taaskasuta, siis tuleb neil turule lastud pakendite pealt tasuda pakendiaktsiisi. Aktsiisi eesmärgiks ongi sundida pakendite turulelaskjaid pakendeid kokku koguma ja taaskasutama. Seega on ettevõtjatel võimalik valida, kas teha kulutusi pakendite kogumise ja taaskasutamise süsteemi loomiseks või tasuda aktsiisi.

Kuna igal üksikul ettevõtjal on sellise süsteemi eraldi loomine väga kallis, siis võimaldab seadus ettevõtjatel taaskasutussüsteemi loomiseks koonduda ja luua taaskasutusorganisatsioone (TKO). Ettevõtja, kes on oma taaskasutamiskohustused kirjaliku lepingu alusel TKO-le üle andnud, aktsiisi enam tasuma ei pea. Sellisel juhul vastutab pakendite kogumise ja taaskasutamise kohustuse täitmise eest juba TKO.

Praegu veel kehtiv seadus ei sätesta üheselt, millisest hetkest alates on ettevõtjal võimalik oma kohustused TKO-le üle anda. Kuna seadusest seda välja ei loe, siis on Riigikohus otsustanud, et ettevõtjal on lubatud TKO-ga lepingut sõlmida ka tagasiulatuvalt, nii et üle antakse ka eelnevatel maksustamisperioodidel tekkinud kohustused. Riigikohtu seisukoht on, et kui TKO on täitnud lepingust tulenevad kohustused enne lepingu vormistamist konkreetse ettevõtjaga, siis ei saa ainuüksi lepingu hilinenud vormistamine olla piisav põhjus aktsiisiga maksustamiseks. Seega, kui hetkel on mõni TKO kogunud ja taaskasutanud pakendeid rohkem, kui temaga juba liitunud ettevõtjate kohustuste täitmiseks vaja on, siis saab see TKO oma “kvooti” ka temaga veel liitumata ettevõtjatega jagada.

Aktsiisi tasumise kohustus laienes enamike kaupade müügipakenditele 1. juulist 2005. a. Kui ettevõtja on mõne TKO-ga liitunud ja oma kohustused üle andnud sellest kuupäevast hiljem, siis hetkel on veel võimalik oma kohustused lepinguga üle anda ka liitumiseelse perioodi kohta. Teatavasti aegub maksuhalduri maksusumma määramise õigus alles 6 aastaga.

Seadusemuudatusega võetakse ettevõtjatelt võimalus tagasiulatuvalt oma kohustuste täitmisest vabaneda. Täpsustatakse, et tagasiulatuvalt ei saa üle anda kohustusi lepingu sõlmimisele eelnenud maksustamisperioodi eest, mille täitmise tähtaeg on möödas. Seda ei saa teha isegi siis, kui TKO on eelnevatel maksustamisperioodidel pakendeid rohkem kogunud, kui ainult temaga liitunud ettevõtjate kohustuste täitmiseks vaja oleks. Mõningal määral jääb kohustuste tagasiulatuv üleandmine ka tulevikus veel võimalikuks, kuna maksustamisperioodi jooksul tekkinud kohustused on võimalik üle anda kuni perioodi viimase päevani. Kuna maksustamisperioodiks on kvartal, siis nt juuni lõpuni on võimalik anda üle kohustused, mis on tekkinud aprillist juunini.

Seega on ettevõtjatel veel 18. juunini aega, et oma eelnevatel perioodidel tekkinud pakendite kogumise ja taaskasutamise kohustused mõnele “ülemäärase kvoodiga” TKO-le üle anda. Peale seda pakendiaktsiisist tagasiulatuvalt enam pääsu pole.

Autor: Lemmi Kann, Marek Herm

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700