Uuring: Eesti euroskepsise taga Kreekaga seotud hirmud

Eesti kõige euroskeptilisemate elanikegruppide hoiakuid euro suhtes mõjutab kartus, et Kreeka võib rikkuda euro stabiilsust rahaühikuna ning et Eestiga võib minna sama halvasti kui Kreekaga.

Nii selgus uuringufirma Saar Poll aprillis-mais läbi viidud küsitlusest ühiskonnagruppide hulgas, kes on eurole ülemineku osas kõige ebalevamad. Uuringu eesmärk oli selgitada, mida kardetakse, miks kardetakse ning kuidas hirme leevendada.

"Ega me ei saa uudiste voogu pidurdada," kommenteeris Kreekaga seotud kartusi rahandusminister Jürgen Ligi. "Proovime ikkagi selgitada, et Kreekaga tegeletakse ja et Kreeka ise endaga tegeleb. Kas eurotsooni servas on võlad või ei, tulemus on meie jaoks sama – fikseeritud kurss ja integreerituse tase tagab selle, et kõik, mis juhtub eurotsoonis, juhtub ka meil," ütles ta.

"Kui Kreeka suudab usaldust euro vastu kõigutada, siis samal hetkel kõigutab ta usaldust ka Eesti krooni vastu. Aga ega neid umbusklikke keerulise jutuga ümber ei veena, kes ei usu see ei usu," rääkis Ligi.

Teiste euroga seotud hirmude seas nimetati eelkõige hinnatõusu. Samuti arvati tülikaks müntidega arveldamine ja keeruline vahetuskurss, millega  uusi eurovääringuid kroonidesse arvutada.

Ettevõtjate seas olid suurimad kartused euroga seoses raamatupidajatel, kel tuleb vastata paljudele detailsetele küsimustele, mis euro tulek kaasa toob. Samuti näitas uuring, et ettevalmistustega eurole üleminekuks pole veel valdavalt alustatud.

Venekeelse elanikkonna seas peljati enim säästudest ilma jäämist ja võimalusi petta saada. Madalapalgalised elanikud Tallinnas pelgasid euro tulekust turistide vähenemist – hinnad tõusevad ja turistid lähevad pigem Lätti või Venemaale.

Euro vastu räägib ka eestlaste suur emotsionaalne side Eesti krooniga. Kroon on ilus raha, euro aga uuringule vastanute hinnangul „hall valuuta“.

Eurole ülemineku plussidest nimetati kõige sagedamini reisimise ja hinnavõrdluse lihtsustumist. Samuti eeldati, et Eesti konkurentsivõime kasvab võrreldes Läti ja Leeduga ning et riik muutub välisinvestoritele atraktiivsemaks. Suureneb usaldus riigi majanduse suhtes.

Saar Polli uuringus küsitleti 1-2 palgatöötajaga väikeettevõtjaid, Lõuna-Eesti pensionäre, Ida-Viru mitte-eestlasi ning Tallinna madalama sissetulekuga elanikke.  

Loe uuringu kokkuvõtet SIIT.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV

Keskmistele ja suurtele ettevõtetele mõeldud Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Valdkonna tööpakkumised

EUROAPTEEK otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Fontes PMP OÜ

04. juuli 2018

VOLVO ESTONIA OÜ otsib RAAMATUPIDAJAT

M-Partner HR OÜ

29. juuni 2018

Uudised

Tööriistad