Täna võib 6 kuu Euribor tõusta üle 1%

Täna võib olla esimene päev pärast seitset kuud, mil 6 kuu Euribor tõuseb taas üle ühe protsendi taseme. Eile fikseerus Eesti era- ja äriklientide baasintressiks kujunenud baasintressimäär  0,999% tasemel.

Rahandusministeeriumi makromajanduspoliitika osakonna analüütik Madis Aben ütles, et kuue kuu Euribor on tasapisi tõusnud alates märtsi lõpust. „Selle taga on ilmselt nii suurenenud riskid raha- ja väärtpaberiturgudel kui mitmete eurotsooni riikide eelarve- ja võlaprobleemid.“

„Esimene on tingitud mõnede suurte Euroopa pankade laenuportfelli kvaliteediriskide kasvust ning teine jätkuvast erasektori nõudluse passiivsusest, mida riigieelarvete defitsiitide hinnaga üritatakse kompenseerida,“ lisas ta.

Abeni sõnul võib baasintressi ja sedakaudu Euribori tõusu oodata inflatsiooniootuste märgataval kerkimisel. „Märkimisväärset baasintressi ja sedakaudu Euribori tõusu nähtavas tulevikus ei ole ilmselt siiski oodata, kuna Euroopa majandus töötab endiselt oluliselt allpool oma potentsiaalset taset, mistõttu makromajanduspoliitika on suunatud nõudluse toetamisele.“

„Kuna paljude riikide eelarvelised võimalused selleks on üha piiratumad, siis on rahapoliitikal ka nähtavas tulevikus oluline roll majanduse toetamisel,“ sõnas Aben.

Eesti Panga finantsturgude osakonna juhataja Janno Luurmees ütles, et Euribori futuuride hindadele tuginedes on turuosalised arvanud, et kuue kuu Euribor võib tõusta üle 1% käesoleva aasta lõpus või järgmise alguses.

„Euribori tõusu võib põhjustada usaldamatuse kasv ja likviidsuse vähenemine pankadevahelisel rahaturul. Kui peaks aset leidma oodatust kiirem majanduse taastumine euroalal, siis ka see võib Euribori tõusule kaasa aidata,“ märkis Luurmees.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann, Katre Pilvinski

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV

Keskmistele ja suurtele ettevõtetele mõeldud Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

BonBon Lingerie otsib RAAMATUPIDAJAT

BonBon Lingerie OÜ

26. mai 2018

LIDL is looking for SENIOR PAYROLL CONSULTANT

Fontes PMP OÜ

31. mai 2018

Taxify is looking for an ACCOUNTANT

Taxify OÜ

30. mai 2018

Uudised

Tööriistad