Täna võib 6 kuu Euribor tõusta üle 1%

Täna võib olla esimene päev pärast seitset kuud, mil 6 kuu Euribor tõuseb taas üle ühe protsendi taseme. Eile fikseerus Eesti era- ja äriklientide baasintressiks kujunenud baasintressimäär  0,999% tasemel.

Rahandusministeeriumi makromajanduspoliitika osakonna analüütik Madis Aben ütles, et kuue kuu Euribor on tasapisi tõusnud alates märtsi lõpust. „Selle taga on ilmselt nii suurenenud riskid raha- ja väärtpaberiturgudel kui mitmete eurotsooni riikide eelarve- ja võlaprobleemid.“

„Esimene on tingitud mõnede suurte Euroopa pankade laenuportfelli kvaliteediriskide kasvust ning teine jätkuvast erasektori nõudluse passiivsusest, mida riigieelarvete defitsiitide hinnaga üritatakse kompenseerida,“ lisas ta.

Abeni sõnul võib baasintressi ja sedakaudu Euribori tõusu oodata inflatsiooniootuste märgataval kerkimisel. „Märkimisväärset baasintressi ja sedakaudu Euribori tõusu nähtavas tulevikus ei ole ilmselt siiski oodata, kuna Euroopa majandus töötab endiselt oluliselt allpool oma potentsiaalset taset, mistõttu makromajanduspoliitika on suunatud nõudluse toetamisele.“

„Kuna paljude riikide eelarvelised võimalused selleks on üha piiratumad, siis on rahapoliitikal ka nähtavas tulevikus oluline roll majanduse toetamisel,“ sõnas Aben.

Eesti Panga finantsturgude osakonna juhataja Janno Luurmees ütles, et Euribori futuuride hindadele tuginedes on turuosalised arvanud, et kuue kuu Euribor võib tõusta üle 1% käesoleva aasta lõpus või järgmise alguses.

„Euribori tõusu võib põhjustada usaldamatuse kasv ja likviidsuse vähenemine pankadevahelisel rahaturul. Kui peaks aset leidma oodatust kiirem majanduse taastumine euroalal, siis ka see võib Euribori tõusule kaasa aidata,“ märkis Luurmees.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann, Katre Pilvinski

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad