Autor: Lemmi Kann • 7. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministeerium: inflatsioon pidurdub aasta teisel poolel

Statistikaameti andmetel tõusid 2010. aasta mais hinnad aprilliga võrreldes 0,2 protsenti ning eelmise aasta maiga võrreldes 3,0 protsenti. Inflatsiooni pidurdumist on oodata alates juulikuust kui lõppeb aastatagune kaudsete maksude tõstmise mõju.

Juunis võib oodata Tallinna müügimaksu kehtestamise ning elektrihindade tõusu tõttu inflatsiooni mõningast kiirenemist. Seejärel inflatsioon pidurdub aastataguste kaudsete maksude tõstmise mõju väljalangemise tõttu. Hinnanguliselt peaks selle aasta hinnatõusu tipp jääma juunikuusse, teatas rahandusministeerium.

Euroalal kiirenes inflatsioon esialgsel hinnangul aastases võrdluses 1,6 protsendini.

Käesoleva aasta algusest alates on inflatsiooni kiirenemist põhjustanud valdavalt välistegurid nagu toidu ja mootorikütuse kallinemine. Maikuus need enam täiendavat hinnatõusu ei tekitanud. Varasematel kuudel toimunud kiire köögiviljade hinnatõus asendus mais langusega. Samas piimatoodete kallinemine jätkus. Selle taga on piimatoodete nõudluse kasv rahvusvahelistel turgudel, kuid väheste varude tõttu on pakkumispool mõnevõrra piiratud.

Mai hinnataset mõjutas valdavalt gaasi kallinemine. Erinevalt mootorikütustest avalduvad teistsuguse arvutusmetoodika tõttu välisturgude hinnamuutused maagaasi hindades viitajaga, mistõttu meie eratarbijatele jõudsid kõrgemad hinnad alles maikuus. Lisaks mõjutas tarbijahindu majutuse ja puhkusereiside mõningane kallinemine ning sideteenuste odavnemine.

Esimesel juhul on tegu hooajaliste põhjustega seoses aktiivsema reisimis- ja puhkusteaja algusega. Sideteenuste hindu mõjutasid sooduspakkumised, misjärel sidehinnad on langenud tagasi märtsikuise hüppelise hinnatõusu eelsele tasemele. Kuigi naftahind on reageerinud suurriikide kriisijärgsete probleemide süvenemisele jõulise hinnalangusega, ei jõudnud see veel mai jaehindadesse. Osaliselt on seda tasakaalustanud euro odavnemine.

Maastrichti inflatsioonikriteeriumi hindamise aluseks olev 12 kuu keskmine harmoneeritud tarbijahinnaindeks (THHI) tõusis aprilli -0,6 protsendilt hinnanguliselt -0,4 protsendini mais.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700