7. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lauri: rõivaste ja jalatsite uskumatult tugev hinnatõus

Selle aasta varasemate kuude hinnatõus oli tuntavalt tugevam eelmise aasta omast püsides viimaste aastate keskmisel või isegi kõrgemal tasemel, ütles Swedbanki makroanalüütik Maris Lauri.  Eesti hindade juures tõi Lauri välja rõivaste ja jalatsite  tugeva hinnatõusu.

Kui I kvartali puhul olid põhjused seotud välishindade kasvuga või siis maksude-tariifide tõstmistega, siis aprillikuu hinnatõus viitas selgelt kaupmeeste ja teenindajate püüdele tõsta hindade abil käivet, mis nõrga nõudluse tõttu on endiselt väga tagasihoidlik. Eksisteeris reaalne võimalus, et protsess jätkub ka mais, räägib Lauri Swedbanki blogis.

Õnneks asjad kõige halvemini ei läinud – kuine hinnatõus oli 0,2%, mis on küll enam eelmise aasta omast, kuid jääb alla varasemate perioodide keskmistele. Mõnevõrra jätkus administratiivne hinnatõus – nt maagaasi kallinemisena -, kuid välised surved nõrgenesid pisut.

Nafta hind maailmaturul on praeguseks taas langenud allapoole 75 dollarit (viimati samal tasemel jaanuaris) ning kuigi eurodes on hind märtsi tasemel (ligikaudu 60 eurot barreli eest), on see siiski tuntavalt vähem, kui aprilli lõpu hinnatasemed. Eesti jaehindadesse jõudis tagasihoidlik viide, et maailmaturul on nafta hind langenud, alles juunis (aprilli lõpuga on maailmaturul hind eurodes langenud umbes 9%, Eestis jaevõrgus 2%).

Toiduainete hindu mõjutavad hooajalised tegurid on alandanud üldist hinnataset, kuid Eesti tarbija jaoks ebasoodsalt (tootja jaoks soodsalt) on maailmas tõusmas piimatoodete hind. Paljude teiste põllumajandustoodete eelmise aasta jooksul toimunud hinnatõus on pidurdunud või isegi pöördunud, mis tähendab, et teiste toidukaupade puhul hinnatõusu surve puudub.

"Eesti hindade juurde tagasi tulles tuleb taas märkida rõivaste ja jalatsite uskumatult tugevat hinnatõusu väga nõrga tarbijanõudluse juures. Tõenäoliselt turistide ootuses on tõusnud tugevalt hinnad ka toitlustuses ning üllatuslikult on tõusid mais vaba aja teenuste hinnad. Võimalik, et juuni toob eelnimetatud hindade puhul vähemalt mõningase korrektsiooni. Kuigi tarbijate kindlustunde tugevnemine suurendab töökohta omavate inimeste valmisolekut kulutada, ei tasu unustada, et majapidamiste tulud on endiselt languses ning reaalne võimekus kulutusi teha väheneb. Hindade uljas tõstmine sellises olukorras toob kaasa tarbijakulutuste languse ja ettevõtete käibe vähenemise," selgitas Lauri.

Suvekuudel selgub, kuidas sel aastal hooajaline hinnalangus/-pidurdumine välja näeb: kas sajandi algusele omaselt mõningaste kuiste langustena või viimastele aastatele omaselt hinnatõusuga. On väga tõenäoline, et meie 0,5% hinnatõusu prognoos selleks aastaks asendub tuntavamalt kõrgema prognoosiga, kuid millisega täpselt sõltub sellest, kuidas lähikuudel kombineeruvad välised hinnasurved, nõrk sisenõudlus ja ettevõtete soov oma tulusid hinnatõusuga katta, ütles analüütik.

Autor: Lemmi Kann, Silvia Kruusmaa

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700