Autor: Lemmi Kann • 1. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Savisaar: valitsus võidelgu tööpuudusega, aga mitte müügimaksuga!

Kogu hädakisa müügimaksu ümber näitab tegelikult vaid Reformierakonna ja IRLi enda läbikukkumist maksuasjanduses, iseloomustab Tallinna linnapea Edgar Savisaar valitsuskoalitsiooni soovi Tallinn müügi- ja paadimaksu tuludest ilma jätta.

Järgneb Edgar Savisaare arvamus:

31. mail teatas Ansipi-Laari valitsus, et järgmisest aastast nende koalitsioon võtab seadusest müügimaksu ja paadimaksu välja. Vaevalt see nüüd oli mõeldud Ansipi poolt sünnipäevakingitusena, nagu kuluaarides sosistatakse, aga iseenesest on asi koomiline küll.

Valitsus kärpis aasta tagasi omavalitsuste maksubaasi ja võttis ära need rahad, mis olid ette nähtud koolidele, lasteaedadele, spordile, teedele ja kultuurile. Kui omavalitsused hakkasid selle vastu protestima ja kaebasid isegi Brüsselisse, siis imestas meie rahandusministeerium, miks seda küll tehakse. Omavalitsused ei kasutavat ju isegi neid võimalusi, mis neile olemasolev seadusandlus maksunduse vallas lubab! Mitmeid kohalikke makse olevat jäetud rakendamata, järelikult on linnadel ja valdadel raha küll. Rahandusministeerium ju lausa õhutas meid seni rakendamata makse kasutusele võtma ja nii me seda tegimegi. Eriti kuna ka Euroopast meile nii öeldi, et jääb arusaamatuks miks ikkagi on Eestis omavalitsustel nii palju rakendamata maksuvõimalusi. Teadsime, et seadusandlus nende maksude osas on segane, aga olime täis head tahet riigile vastu tulla ja nii asusimegi neid makse kasutusele võtma.

Nüüd pahandab Ansipi valitsus, et tema ei suuda sellist ebaõiglust pealt vaadata ja asub neid makse seadustest välja kärpima. Jääb arusaamatuks mida ikkagi ei suudeta pealt vaadata? Margus Tsahkna segasevõitu jutust 1. juuni Terevisioonis tuli välja, et ebamõistlik olevat see, kui Tallinn võimaldab teatud kaupade maksustamisel erisusi. Tsahkna selgitas, et kui see maks oleks ikka kõigi kaupade jaoks ühesugune, st kui maksustataks samamoodi ka leiba, saia, piima ja teisi esmatarbekaupu ning lastekaupu, siis oleks see mõistlik. Muidugi meeldiks see siis isamaaliitlastele ja reformierakondlastele rohkem, aga ega meie ei peagi tegema nii kuidas neile meeldib. Valitsuse jutt lõhnab meeleheite järele, sest reformil ja IRLil on enne Riigikogu valimisi vaja näidata oma üleolekut Tallinna linna juhtivast Keskerakonnast ja sotsiaaldemokraatidest. Haapsalus kehtis ju kümmekond aastat müügimaks, aga siis olid seal reformistid võimul ja keegi ei kurjustanud selle maksu üle. Ning isegi Ansip ei pahandanud, et see maks mõjutab hindu kogu vabariigis!

Mida siis tegelikult tahetakse? Soovitakse, et Keskerakonna fraktsioon Toompeal viskuks müügimaksu kaitsma ja Reformierakond ning Isamaaliit võiksid pool aastat enne Riigikogu valimisi lavastada erakordselt ägeda võitluse Tallinna rahva kaitseks ning maksude vähendamiseks. Praegu on keskerakondlased Toompeal väga tüütud ja tuletavad Ansipile pidevalt meelde Eesti suurt tööpuudust ja valitsuse saamatust selle leevendamisel. Kui poliitiline võitlus õnnestuks viia müügimaksu teemale, siis muidugi võiks Ansip kergendatult hingata. Teiseks tahetakse inimeste tähelepanu juhtida kõrvale sellelt tõsiasjalt, kuidas parempoolsed on kaks viimast aastat ajanud käed sügavale eesti rahva taskusse, tõstes korduvalt käibemaksu, aktsiise, töötuskindlustusmakseid, vähendades peretoetusi ja röövides kõigilt eesti inimestelt pensioniaastad. Kõigiti tahavad nad selle kisaga varjata, et müügimaksu rakendamine on nende endi poolt algatatud eelarvekärbete ja maksutõusude tagajärg.

Nüüd püütakse inimestele näidata, nagu oleks just müügimaks see kurja juur. Miks ei lubatud taolist diskussiooni siis kui riik tõstis üleöö käibemaksu? Miks ei ole mingit vaidlust selle üle, kas elektri hind ikka peab tõusma?

Mingit kriitikat ei kannata parempoolse koalitsiooni teise maksueksperdi Keit Pentuse väide, nagu müügimaks ei olekski kohalik maks, sest see mõjutavat kogu Eestit. Kuidas siis nii? Harku vallas kehtib müügimaks juba aastaid. Selles vallas tegutseb näiteks üle-Eestilise keti pood Säästumarket. Kas siis kõik need aastad on Harku valla müügimaks kajastunud hindades üle Eesti? Harku vallas muide on võimul Reformierakond ja IRL. Kas sellepärast sellest ei räägitagi? Muide, selles vallas pidi uue poe avama ka Rimi. Kui müügimaks on nii ettevõtjavaenulik, nagu Pentus ja Tsahkna väidavad, kuidas siis Rimi söandab juuni algul, sügaval kriisi ajal, seal uue poe avada?

Kogu hädakisa müügimaksu ümber näitab tegelikult Reformierakonna ja IRLi läbikukkumist maksuasjanduses. Kõik viimased aastad nad ainult sellega ongi tegelenud, et makse tõsta ja Eesti inimesi, ettevõtjaid ja omavalitsusi koorida. Uppuja haarab ikka viimasest õlekõrrest. Sellest ka Ansipi ja Tsahkna rabelemine müügimaksu ümber.

 

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700