Autor: Lemmi Kann • 24. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Import kosus märtsis 27%

Märtsis kasvas eksport 16% ehk 1,4 miljardit krooni ja import 27% ehk 2,7 miljardit krooni võrreldes 2009. aasta märtsiga, teatas Statistikaamet.

Väliskaubanduse puudujääk oli 2,8 miljardit krooni, mis oli ligi kaks korda enam kui eelmise aasta märtsis.

Märtsis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 9,7 miljardi krooni väärtuses ja imporditi Eestisse 12,5 miljardi krooni eest.

Eelmise aasta märtsiga võrreldes suurenes eksport ja import kõikides peamistes kaubajaotistes.

Märtsis eksporditi Eestist enim masinaid ja seadmeid (viiendik Eesti koguekspordist) ning mineraalseid tooteid (13%). Eelmise aasta märtsiga võrreldes suurenes kõikide kaubajaotiste eksport. Enim suurenes puidu ja puittoodete ning toidukaupade ja põllumajandussaaduste eksportkäive (mõlemad 0,2 miljardi krooni võrra).

Märtsis imporditi Eestisse enim mineraalseid tooteid (19% Eesti koguimpordist) ning masinaid ja seadmeid (18%). Kõikide kaubajaotiste importkäibed suurenesid eelmise aasta märtsiga võrreldes. Impordi olulist suurenemist mõjutasid ka mõned suuremahulised üksiktehingud. Enim suurenes transpordivahendite sissevedu (0,6 miljardit krooni), aga ka mineraalsete toodete import (0,5 miljardit krooni).

Peamised riigid kuhu Eestist märtsis kaupu eksporditi, olid Soome (19% Eesti koguekspordist), Rootsi, Läti ja Venemaa. Kõigisse neisse riikidesse eksporditi kõige rohkem masinaid ja seadmeid. Võrreldes eelmise aasta märtsiga suurenes enim eksport Prantsusmaale, Venemaale, Lätti ja Soome (igasse ligi 0,2 miljardi krooni võrra).

Peamised riigid kust Eestisse märtsis kaupu imporditi, olid Soome (15% Eesti koguimpordist), Rootsi ja Läti. Nii Soomest kui ka Rootsist imporditi kõige rohkem masinaid ja seadmeid, Lätist aga mineraalseid tooteid. Enim suurenes import Rootsist (0,7 miljardit krooni), Soomest (0,5 miljardit krooni) ning Norrast (0,4 miljardit krooni).

2010. aasta I kvartalis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 27,5 miljardi krooni eest ja imporditi 30,6 miljardi krooni väärtuses. Eksport suurenes 17% ja import 12% eelmise aasta I kvartaliga võrreldes. Väliskaubanduse puudujääk oli I kvartalis 3,1 miljardit krooni (2009. aasta I kvartalis oli puudujääk 3,9 miljardit krooni).

Veebruariga võrreldes jäi märtsis Eesti eksport samale tasemele, import kasvas 30%.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700