Autor: Rivo Sarapik • 21. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pangad peavad muutustest varem teatama hakkama

Pangaliidu teatel saavad pankade kliendid infot pangateenuse tingimuste muutumisest isiklikult ja senise ühekuuse etteteatamisaja asemel kaks kuud ette.

Homsest rakenduvad Eestis tegutsevatele pankadele võlaõigusseaduse muudatused, mille tulemusena muutuvad lisaks makseteenuste (ülekanded, püsi- ja otsekorraldused, kaarditehingud jne) lepingutele ka klientide lepingutingimuste muutumisest teavitamise tingimused.

Suurema muudatusena hakkavad pangad klienti muutuvatest teenuse tingimustest teavitama senise ühe kuu asemel kaks kuud ette. Ka näeb uus kord ette, et edaspidi peab teavitamine olema kliendile isiklikult suunatud ehk senise üleriigilise päevalehe ja pangakontorite vahendusel tehtud teavituse asemel lähtutakse rohkem kliendi käitumisharjumustest ja soovidest.

Eestis hästi arenenud ja suure kasutajate hulgaga internetipanganduse tõttu jõudsid pangad, finantsinspektsioon ja tarbijakaitse arusaamale, et ei ole mõistlik klientide teavitamisel kasutada massiliselt tavapostiga paberkandjal teateid. Teavitamisviisi valikul lähtuvad pangad edaspidi edastatava teabe iseloomust, kanalina võidakse kasutada internetipanga postkasti, e-posti, SMS sõnumit ja ka paberkandjat - seda nii pangakontoris kui posti teel.

Kuna toodete tingimused on tihti mahukad ja paljud valitud kanalid seavad info edastamise mahule piirid,  siis reeglina antakse teates klintidele lühiülevaade tingimustest ja valdkonnast mida muudetakse, muudatuse iseloomust ja ajast millal muudatused jõustuvad, samuti antakse teada kus on võimalik tutvuda terviklikult uute tingimustega. Täismahus tehakse tingimused kättesaadavaks pankade veebilehtedel ja pangakontorites.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700