Mai sotsiaalmaksu laekumine – langustrend jätkub

Maksu- ja tolliameti andmeil on perioodil 1.-16. mai maksnud ettevõtjad riigikassasse sotsiaalmaksu 2,071 miljardi krooni eest. Seda on 277 miljonit krooni ehk 11,8% vähem kui mullu mais ja 503 miljonit vähem kui 2008. aasta lehekuul.

Ehkki sotsiaalmaks tuleb maksu- ja tolliametile üle kanda hiljemalt iga kuu 10. kuupäevaks (ajapikendust saab vaid juhul, kui 10. kuupäev langeb kokku nädalavahetusega), võib eelmiste kuude ettevõtete maksekäitumiste põhjal oletada, et maikuu sotsiaalmaksu laekumine võib heal juhul küündida 2,15-2,20 miljardi krooni juurde.

See tähendaks, et eelmise aasta maiga võrreldes jääks langusprotsent siiski 6-8% juurde, mis on õrnalt väiksem langus kui eelnevatel kuudel:

(sotsiaalmaksu laekumine, miljardit krooni ja  muutus võrreldes aastatagusega)

jaan 10                  2,387         -8,7%
veebr 10                2,035       -12,2%
märts 10               2,170       -11,4%
apr 10                    2,129        -9,3%
mai 10                   2,071*    -11,8%*
2010**                   26,600     -5,3%

* number võib kuu lõpuni paraneda
** Rahandusministeeriumi aprillikuu prognoos

Samas ka kõige optimistlikuma prognoosi juures oleks maikuu sotsiaalmaksu laekumine 150 miljonit krooni madalam kui aasta eest ning viiks viie kuu kokkuvõttes sotsiaalmaksu laekumise kogumiinuse 1,15 miljardi kroonini, mida on enam kui 2010. aasta eelarves riik algselt ette nägi.

Nimelt lootis riik teenida 2010. aasta eelarvet kokku pannes sel aastal sotsiaalmaksu 26,97 miljardit krooni ehk 1,11 miljardit vähem kui aasta eest.
Tänavu 13. aprillil lõikas rahandusministeerium prognoosi 370 miljoni krooni jagu väiksemaks ja ootab 26,6 miljardi kroonist maksulaekumist.

Eesti taasiseseisvumise aja jooksul on enim suudetud koguda sotsiaalmaksu 2008. aastal. Toona laekus eelarvesse aastaga 31,3 miljardit krooni, mis ületab 2010. aasta viimast maksuprognoosi ligi viie miljardiga.

Sotsiaalmaks moodustab selle aasta Eesti prognoositud maksutuludest 42,2%.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann, Raivo Sormunen

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Tarkvararobootika ja tööprotsesside automatiseerimine – millal see läbimurde saavutab?

Olles kuulnud tarkvararobootikast ja tööprotsesside automatiseerimisest (robotic process automation, RPA), hakkavad ettevõtted sageli mõtlema, kas peaks eelistama RPAd praeguste süsteemide uute funktsioonidega värskendamise või integreeritud lahenduste loomise asemel.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad