Autor: Lemmi Kann • 19. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Advokaadibürood panid piraatluse vastases võitluses seljad kokku

Advokaadibürood lõid intellektuaalomandi õigusi rikkuvate kaupade ja piraatluse vastaseks võitlemiseks organisatsiooni CAPIP.EU, milles Eestit esindab üks organisatsiooni loojatest advokaadibüroo Luiga Mody Hääl Borenius.

CAPIP.EU (Coalition Against Piracy) eesmärgiks on pakkuda intellektuaalomandi õiguste valdajatele liikmesriigi advokaadibüroo abiga teavet avastatud illegaalsetest kaupadest, nende transpordi teekonnast ning anda ühtsete tegutsemispõhimõtete ja fikseeritud hindadega õigusabi õigusi rikkuvate toodete leviku võimalikult kiireks ja efektiivseks peatamiseks.

Organisatsiooni tegutsemisala katab lisaks Euroopa Liidu riikidele ka Norrat ja Šveitsi ning koondab endasse 23 advokaadibürood. Ühendusse kuuluvate advokaadibüroode ja tolliametite koostöö tulemusena valmib andmebaas, kus õiguste valdajad saavad jooksvalt infot neid puudutavate õigusrikkumiste ja rakendatavate meetmete ning iga juhtumi hetkeseisu kohta.

„CAPIP.EU näol on õiguste omanikele loodud ühe lokaalse kontaktisiku kaudu juurdepääs intellektuaalomandi õiguste rikkumisega seotud õigusabile 29 riigis. Lisaks võimalusele tasuta ööpäevaringselt läbi online andmebaasi jälgida konkreetset ettevõtet puudutavate juhtumite, olulisemate dokumentide ja raportite kohta käivat informatsiooni, on liikmesriikide vahel välja töötatud ühised tegutsemise ja tasustamise reeglid ning teenuste fikseeritud hinnad, mis tagavad kliendile kiire teeninduse ja juriidilise toe tema õigusi rikkuvate kaupade leviku tõkestamisel,” selgitas advokaadibüroo Luiga Mody Hääl Borenius vandeadvokaat Kairi Kurisoo, kes tegutseb organisatsiooni Eesti esindajana. 

CAPIP.EU loomine on ajendatud õigustrikkuvate kaupade suurest levikust. 2008. a avastati Euroopa Liidu sadamates 50 000 illegaalset kaubasaadetist, mis sisaldasid umbes 180 miljonit võltsitud toodet koguväärtusega 15 miljardit eurot, mis on võrreldes 2007. a sama näitajaga peaaegu ligi 125% kõrgem.

Maksu- ja Tolliamet avastas 2009. a 151 000 intellektuaalseid õigusi rikkuvat eset (võrdluseks 2008. a 95 000). Peamiselt olid avastatud tooted riided, jalatsid, aga ka lõhnaõlid. Vastavalt Statistikaameti andmetele registreeriti 2009. a Eestis kolm piraatkoopiaga  kauplemise kuritegu ning kaheksa piraatkoopia valmistamisega seotud kuritegu.

Tasub teada

Advokaadibüroo Luiga Mody Hääl Borenius on Eesti üks suuremaid advokaadibüroosid, mis osutab õigusabi kõigis majandusvaldkondades. Erilist tähelepanu pööratakse klientide teenindamisele nn uutes valdkondades nagu infotehnoloogia ja energia.

Büroo kuulub Soomes ning Baltikumis enam kui 165 juristi ühendavasse Borenius Gruppi, mille eesmärgiks on pakkuda ühtsetel standarditel ning integreeritud teadmistel põhinevaid õigusteenuseid.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700