Ministeerium: tööpuuduse tipp on möödas

Kuigi töötute arv jääb kõrgeks ka lähiajal, võib üsna kindlalt öelda, et tööpuuduse tipp jäi esimesse kvartalisse, teatas rahandusministeerium.

Statistikaameti andmetel suurenes töötuse määr esimeses kvartalis 19,8 protsendini ja sellega peaks olema tipp käes.

Töötute arvu vähenemist kinnitavad töötukassa andmed aprillist ja maist. 2010. aasta kokkuvõttes prognoosib rahandusministeerium 15,5 ning 2011. aastal 13,9 protsendist töötuse määra.
 
Et edasistes arengutes on oodata tööpuuduse ja hõive languse vähenemist, kinnitavad töötukassa avaldatavad registreeritud töötute kuised andmed. Selle kohaselt vähenes registreeritud töötute arv aprillis esmakordselt pärast ligi kaheaastast järjestikust registreeritud töötute arvu kasvu. Registreeritud töötuse tipp jäi 12. nädalasse ehk märtsi lõppu, mil registreeritud töötus ulatus 14,6 protsendini ja 95 244 inimeseni. Aprilli lõpuks oli registreeritud töötute arv vähenenud 91 668 ehk 14,1 protsendini 16-aastasest kuni pensioniealisest tööjõust.
 
Täna töötukassa avaldatud registreeritud töötuse nädalastatistika näitab olulist registreeritud töötute arvu alanemist - registreeritud töötute arv vähenes 19. nädalal 1 400 inimese võrra ning registreeritud töötus alanes nädalataguselt 14 protsendilt 13,8 protsendini. Aprillikuised registreeritud töötuse numbrid avalduvad teise kvartali tööturu arengutes.
 
Statistikaameti andmetel oli käesoleva aasta I kvartalis tööga hõivatud 553 600 inimesest. Hõivatute arv vähenes esimeses kvartalis aastataguse ajaga võrreldes 58 500 inimese ehk 9,6 protsendi võrra.

Kõige rohkem panustasid hõive langusesse aastases võrdluses kolm tegevusala – ehitus (22 900 inimese võrra), töötlev tööstus (17 000 inimese võrra) ja kaubandus (10 200 inimese võrra). Hõive languse tõi kaasa nõudluse vähenemise tõttu kahanenud töömahud ja kulude kärpimise vajadus, mis avaldab olulisemat mõju just ehituse ja tööstuse tegevus¬aladele.
 
Hõive kasvas aastaga kõige enam kutse-, teadus- ja tehnikaalases tegevuses (4 400 inimese võrra), haldus- ja abitegevustes (3 200 inimese võrra) ning tervishoius ja sotsiaalhoolekandes (2 500 inimese võrra).
 
Tööpuudus suurenes esimeses kvartalis oluliselt, ulatudes 19,8 protsendini. Töötute arv suurenes aastaga 57 800 inimese võrra 136 800 inimeseni. 2009. aasta algusest hakkas kasvama pikaajaliste töötute arv. Rohkem kui aasta olid esimeses kvartalis tööd otsinud 37 protsenti töötutest ehk 51 100  inimest, neist rohkem kui kaks aastat tööd otsinute arv kasvas 13 protsendi ehk 18 300 inimeseni. Meeste tööpuudus kasvas esimeses kvartalis 25,2 ning naiste tööpuudus 14,6 protsendini.
 
Tööpuudus suurenes ka tööturul aktiivsete inimeste arvu kasvu tõttu. Mitteaktiivsete inimeste arv vähenes aastatagusega võrreldes esimeses kvartalis 3 400 inimese jagu. Mitteaktiivsus vähenes peamiselt pensioni (4 700 inimese võrra) ja laste või teiste pereliikmete eest hoolitsemise vajaduse tõttu (1 700 inimese võrra) töölt kõrvale jäänud inimeste arvelt.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Merit Palk

Merit Palk on kaasaegne pilvetehnoloogias palgaprogramm, kus professionaalsed võimalused on ühendatud kasutamise lihtsusega. Teil pole vaja süveneda erinevate tasude ja maksude arvestamise nüanssidesse, kogu tarkus on programmis olemas ning tulemus alati 100% õige.

Merit Aktiva

Merit Aktiva on lihtne ja mugav pilvepõhine raamatupidamisprogramm, mis sobib nii proffidele kui algajatele. Uued kaasaegsed võimalused ja paljude tegevuste automatiseerimine hoiavad kokku aega ning teevad töö lihtsaks.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad