12. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täna selgub Eesti eurosobivus

Täna kell 13.15 esitab Euroopa Komisjon euroaruande, milles hinnatakse, kas Eesti on valmis euroga liituma.

Eestit käsitlevat aruannet tutvustab Massimo Suardi Euroopa Komisjoni majanduse ja rahanduse peadirektoraadist. Suardi juhatab osakonda, mis tegeleb eurotsooni riikide ja teiste liikmesriikide raha ja vahetuskursipoliitika; vahetuskursimehhanismi (ERM II) ja euro kasutuselevõtmisega.

Vähemalt iga kahe aasta järel või mõne liikmesriigi vastavasisulise taotluse korral valmistavad Euroopa Komisjon ja Euroopa Keskpank ette lähenemisaruande.

Aruandes analüüsitakse, millises ulatuses on liikmesriigid, kus eurot ei kasutata, saavutanud kõrge püsiva vastastikuse lähenemise taseme. Hinnatakse ka nende riikide õigusnormide vastavust ühenduse õigustikule. Positiivne hinnang ühe või mitme liikmesriigi lähenemiskriteeriumide täitmisele võib kaasa tuua euroala laienemise.

Kui täna leitakse, et Eesti on euroks sobiv, järgnevad alltoodud sündmused:

8. juunil kohtub Euroopa Liidu rahandusministrite nõukogu (ECOFIN), arutelu Eesti vastavuse kohta Euroopa Komisjoni ja Euroopa keskpanga hinnangute ja komisjoni ettepaneku alusel.

18. juunil arutab ECOFINi ettepanekut Euroopa Ülemkogu.

13. juulil kinnitab Euroopa Liidu rahandusministrite nõukogu Eesti liitumise euroalaga  ja vahetuskursi alates 1. jaanuarist 2011.

Kas Eestil läheb täna kõik õnneks ja euroraport tuleb kiitev või leitakse, et Eesti pole veel valmis eurotsooni liikmeks saama? Äripäev hoiab terve päeva sündmustel silma peab ja viib teid kurssi iga arenguga!

Autor: Lemmi Kann, Katariina Krjutškova

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700