Euroraportöör: euro distsiplineerib valitsust

Klubiliikme staatus tagab distsipliini, mis ei luba valitsustel laristada ja lubada rohkem kui suudetakse täita, märkis Euroopa Parlamendi raportöör Edward Scicluna.

Malta liitus 1. jaanuarist 2008 euroalaga. Viimasel ajal, nimelt 2007. aasta märtsist kuni 2008. aasta aprillini, olid Maltal parimad hinnastabiilsuse ja inflatsiooni (alla 1,5%) tulemused euroliidus. Kuid juba 2008. aasta juunis puutus Malta majandus kokku rekordilise inflatsiooniga – 4.6%, mis on euroala riigi jaoks lubamatu. 

Samuti tõusiod mõnevõrra esmatarbekaupade hinnad, kuid neil oli 8-9%-ne kasv ka enne euro tulekut. Ainult selle tõttu seost hinnatõusu ja uue valuuta vahel otsida ei saa. Kuigi, ka õitsengut ei tulnud, kirjutas täna Äripäeva väljaanne Delovõje Vedomosti.

”Toona polnud Malta inflatsiooni kasvul midagi pistmist euroga. Küsimus polnud valuutas, mis kasvatas inflatsiooni. Valitsus üritas defitsiiti korrigeerida läbi kõrgemate maksude, kaotades toetuseid ning tõstes teatud hindu – eriti kütuse oma, mis tekitas inflatsiooni,“ selgitas Scicluna.

„See oli pigem sisemise majanduspoliitika küsimus kui eurotsooni mõju. Euroala on  Malta majanduspoliitikat distsiplineerinud ja ma usun, et see on hea. Maksumaksjatel on nüüd suurem kindlustunne, et valitsus käitub korrektselt,“ lisas ta.

„Eriti kui poliitikud ja valitsused vahetuvad, on vaja toimivat süsteemi. Isegi kui maksumaksjad ei suuda kõige sobivamat valitsust valida, vähemalt klubiliikme staatus tagab distsipliini, mis ei luba valitsustel laristada rohkem ning lubada rohkem, kui suudetakse lubadusi täita. Seda ei luba eurotsoon ning loodetavasti uued karmimad reeglid distsiplineerivad valitsusi veelgi enam,“ rääkis euroraportöör.

Samas tõdes Scicluna, et koostatavasse raportisse kirjutatakse Eestile soovitus inflatsiooni hoolega jälgida. „Inflatsiooniga peab tulevikus olema väga ettevaatlik, et ei tekiks mulle. Nagu me teame see lõpeb krahhiga. Raport saab üldiselt olema positiivne, kuid mis puudutab inflatsiooni, siis see annab hoiatuse," märkis euroraportöör.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann, Katre Pilvinski

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

RICKMAN TRADE OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Rickman Trade OÜ

23. september 2018

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

BALTIC CONNEXIONS OÜ otsib OSTUASSISTENT-RAAMATUPIDAJAT

Baltic Connexions OÜ

28. september 2018

Uudised

Tööriistad