Eurofondid saavad kinni peetud tulumaksu tagasi

Tallinna ringkonnakohtu jõustunud lahendi kohaselt ei oleks tohtinud Eestis mitteresidentidest investeerimisfondidele makstavatelt dividendidelt tulumaksu kinni pidada, kuna see on vastuolus Euroopa Ühenduse asutamislepingus sisalduva kapitali vaba liikumise põhimõttega.

Fidelity Fundsi ja maksuameti vahelise kohtuvaidluse lahendist tulenevalt on välismaistel fondidel võimalik taotleda alusetult kinnipeetud tulumaksu tagastamist, juhul kui kolmeaastane aegumistähtaeg pole veel möödunud, kirjutas advokaadibürooo Sorainen oma maksualases uudiskirjas.

See tähendab, et on võimalik tagasi taotleda aastatel 2007–2008 kinnipeetud tulumaksu, lisas uudiskiri.

Fidelity Funds on Luksemburgi Suurhertsogiriigis juriidilise isikuna registreeritud avatud investeerimisfond, millel on portfelliinvesteeringuid mitmes riigis, selgitas ringkonnakohus.

2004. aasta mais maksid Hansapank ja Merko Ehitus Fidelity Fundsile 12,7 miljonit krooni dividende. Kuna Fidelity Fundsi osalus äriühingutes oli väiksem kui 20%, peeti makstud dividendidelt kinni tulumaksu pisut rohkem kui 4,4 miljonit krooni.

Fidelity Funds esitas Maksu- ja tolliametile taotluse alusetult kinnipeetud tulumaks tagastada, kuid raha tagasi fond ei saanud. Seejärel läks fond maksuameti vastu kohtusse. Haldusvaidlusse kaasati kolmanda isikuna ka rahandusministeerium.

Rahandusministeerium sel nädalal Äripäevale kommentaari ei andnud, suunates küsimused Maksu- ja tolliametisse.

Ringkonnakohtu otsus edastas samas ka rahandusministeeriumi seisukoha, milles õigustati tulumaksu kinnipidamist efektiivse maksukogumisega, mis väldib tulu maksustamata jäämist ja väideti, et seadust pole rikutud.

"Selliste dividendide topeltmaksustamist, mis makstakse Eesti äriühingus alla 20% suurust osalust omavale mitteresidendile (nn portfelliinvesteering), kehtiv seadus ei välista. Samasugune topeltmaksustamine esineb ka juhul, kui dividende makstakse residendist äriühingule, mille osalus dividendi maksvas äriühingus on alla 20%," vahendas ringkonnaohus.

Loe Tallinna Ringkonnakohtu otsust SIIT.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann, Anne Oja

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

RICKMAN TRADE OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Rickman Trade OÜ

23. september 2018

BALTIC CONNEXIONS OÜ otsib OSTUASSISTENT-RAAMATUPIDAJAT

Baltic Connexions OÜ

28. september 2018

RAMIRENT otsib oma AR osakonda SOOME GRUPI JUHTI

Ramirent Shared Services AS

02. oktoober 2018

Uudised

Tööriistad