7. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas valida raamatupidajat?

Raamatupidamisteenuste osutajaid tuleks hakata atesteerima, sest praegusel ajal võib kergesti juhtuda, et teenuse otsija satub parimat hinda valides raamatupidaja peale, kes küll liidab, lahutab ja korrutab, aga ei jaga, kirjutab Rödl & Partner juhatuse liige Reidi Strandberg.

Raamatupidamisteenuste hinna teema pigistab teenuse osutajaid järjest tugevamini. Olukord kisub kohati nii hulluks, et vaja on hakata mõtlema raamatupidamisteenuste osutajate atesteerimisele, et teenuse ostjatele mingisugustki kindlustunnet võimaldada.

Olin hiljuti seltskonnas, kus igaüks tutvustas ennast ja ütles millega ta peale põhitöö veel tegeleb. Üks tütarlaps teatas uhkusega hääles, et vabal ajal teeb ta oma venna firmas raamatupidamist, kuigi ta pole päevagi raamatupidamist õppinud. Mul hakkas natukene kõhe. Tänasel päeval võib paraku igaüks, kes on koolis numbrid selgeks õppinud ja liita oskab, ennast juba raamatupidajaks nimetada. Ning see on viinud meid välja olukorrani, kus pahatihti  raamatupidaja liidab, lahutab ja korrutab, aga ei jaga.Huvitav on see, et kui me läheme restorani sööma, siis me eeldame, et kokk, kes meile süüa keedab, on seda ametit ka õppinud. Aga kodus ema tehtud toit on ju samuti väga maitsev. Vahe on selles, et kui emal toit põhja kõrbeb, on üle soolatud või lihtsalt ei tulnud välja, siis me anname selle talle naeratades andeks ja teeme väikese võileiva nälja peletuseks lootes, et homme läheb paremini, aga kokale me andeks ei anna. Ja nüüd küsigem, et kas ja mil määral me raamatupidajale oleme valmis andeks andma kui tema teadmatusest, eksimusest või lihtsalt lohakusest tulenevad vead põhjustavad meile täiendavaid kulutusi.Äriseadustik ütleb, et juhatus korraldab äriühingu raamatupidamist. Juhatus koostab majandusaasta aruande, juhatus allkirjastab aruande, üldkoosolek kinnitab aruande. Raamatupidaja ei vastuta nagu mitte millegi eest.Asjatundlikud raamatupidamisteenuse tarbijad oskavad teenuse pakkuja valikul lähtuda enamatest kriteeriumitest kui üksnes hind.Olulisemad küsimused, mida raamatupidamisteenuse osutaja valikul küsima peaks, on järgmised:

• milline on raamatupidaja töökogemus ja haridustase• kuidas on tagatud raamatupidaja asendatavus• mille eest raamatupidamisteenust osutav firma vastutab• kuidas on korraldatud firmas töötajate koolitus• kas firmas töötab ka maksuspetsialist• millise tarkvaraga töötatakse, kas programmide litsentsid on olemas• kuidas on kindlustatud varukoopiate tegemine, andmete säilitamine ja taastamine• kas raamatupidajad töötavad büroos või kodudes ning sellest lähtuvalt kus ja kuidas hoitakse teie dokumente, kuidas on tagatud teie dokumentide säilimine• kuidas on tagatud teie firma ärisaladuste hoidmine, kelle on teie dokumentidele ning raamatupidamise andmebaasidele ligipääs• kas firmal on sõlmitud vastutuskindlustuslepingTeenuse pakkuja valikul on hea silmas pidada, et kõik äriühingud on üldjuhul loodud kasumi teenimise eesmärgil. Marginaalid täna raamatupidamisteenuste turul on üsna madalad. Kui te saate mitu pakkumist ja võrdlete neid, siis katsuge välja selgitada, mille arvelt on üks pakkumine teisest erinev.Eelpooltoodud küsimused võiksid siin vastuse leidmist hõlbustada. Ning kui erinevused on tuvastatud, siis on juhatuse otsustada milliseid riske ta raamatupidamise korraldamisel on valmis võtma ja kuivõrd need riskid end õigustavad.Võimalus on magada kas viietärnihotellis või magamiskotiga puu alla. Mõlemal variandil on omad võlud ja valud, positiivne on see, et meil on võimalik valida vastavalt võimalustele ja vajadustele.Soovida jääb vaid tarkust oma vajadustele vastava võimaluse valikul.

Autor: Lemmi Kann, Reidi Strandberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700